Koers- winstverhouding

Definitie

De koers van een aandeel gedeeld door de winst per aandeel
De winst per aandeel is een prima ratio om prestaties te vergelijken met die van voorgaande jaren, maar waardeloos om een vergelijking te maken
met andere bedrijven.

Aandelenkoers
Een winst per aandeel van 6 euro klinkt beter dan 3 euro, maar is dit niet per definitie zo? Als de aandelenkoersen van beide aandelen gelijk zouden zijn wel, maar is de aandelenkoers van het eerstgenoemde aandeel meer dan tweemaal zo groot, dan weer niet. Delen we de koers door de winst per aandeel, dan krijgen we een magische ratio: de koerswinstverhouding. De ratio vertelt u hoeveel jaar de onderneming dezelfde winst moet draaien om uw investering terug te verdienen.

Winstgevendheid
U kunt misschien denken dat het kopen van een onderneming met een lage koers-winstverhouding beter is dan een bedrijf met een hoge koerswinstverhouding. Gaan we van de huidige winstgevendheid uit, dan heeft u namelijk sneller je geld terug. Maar dit is te eenvoudig geredeneerd. Stel dat de voorspelling is dat de winstgevendheid van een snelgroeiend bedrijf met een koers-winstverhouding van 20 elk jaar gaat verdubbelen, dan is de koers-winstverhouding volgend jaar 10 en het jaar daarna nog maar 5.

Historie
Kijken we naar de historie dan zien we dat de koers-winstverhoudingen voor de gehele beurs flink kunnen schommelen. In stijgende markten waarin veel van bedrijven wordt verwacht kan het gemiddelde rond de 20 liggen, in tijden van recessie op 10.

Zie ook