Crisis treft ook Wolters Kluwer

Ook uitgever Wolters Kluwer wordt geraakt door de crisis, zo bleek uit het jaarverslag dat het concern onlangs presenteerde. Het concern wist in het eerste kwartaal van 2009 niet de index te verslaan op basis van rendement. Analisten blijven overwegend positief over het aandeel maar hebben wel hun kanttekeningen gezet.

Bonushalvering
Wolters Kluwer kondigde onlangs aan dat het de bonus voor bestuursvoorzitter Nancy McKinstry in 2008 bijna heeft gehalveerd. Daarnaast daalde ook haar basissalaris McKinstry kreeg in 2007 nog ruim 1,1 miljoen uitgekeerd. Over 2008 kreeg de topvrouw een bonus van 628.000 euro, zo bleek uit het jaarverslag van het bedrijf. Het basissalaris daalde van 838.000 euro naar 721.000 euro. In totaal ontving McKinstry over 2008 2,4 miljoen euro, terwijl dit een jaar eerder nog 2,9 miljoen euro was. Dit is inclusief pensioengelden.

In 2008 daalde zowel de winst als de omzet vanwege zwakke inkomsten uit advertenties en teruglopende boekverkopen. De winst zakte met 15 euro tot 315 miljoen euro. In dit cijfer zijn niet de winsten uit een overname in 2007 meegenomen. De omzet steeg licht van 3,37 miljard in 2007 naar 3,41 miljard in 2008.

Wolters Kluwer is somber over de toekomst. Voor 2009 verwacht het concern dat de marktomstandigheden zwak zullen zijn en mede daarom zal het de topsalarissen dit jaar niet verhogen.

Verlaging
Wolters Kluwer heeft naar aanleiding van zijn sombere vooruitzichten van kredietbeoordelaar Standard & Poors een kredietverlaging voor de kiezen gekregen. De rating werd door het bureau verlaagd van stabiel naar negatief vanwege het toegenomen schuldniveau. De kortetermijnrating A-2 en langetermijnrating BBB+ bleven gehandhaafd.

Volgens de analisten van ING ontbreken positieve aanjagers voor het aandeel. De analisten zijn benieuwd of Wolters Kluwer erin zal slagen om zijn inkomsten uit abonnementen en niet-cyclische activiteiten kan behouden. De analisten wijzen hierbij op het verleden waaruit bleek dat het concern hiertoe niet is staat was. De analisten hebben op dit moment een houdadvies uitstaan met een koersdoel van 13,20 euro.

Analist Thijs Berkelder van effectenhuis Petercam heeft het koersdoel voor het aandeel verlaagd van 16 naar 15 euro. Berkelder handhaaft zijn koopadvies voor het aandeel. De analist stelt dat het concern in de afgelopen maanden niet echt heeft weten te profiteren van zijn defensieve investeringsprofiel. Berkelder verwacht dat beleggers een afwachtende houding zullen aannemen.

Underperformer
Voor het aandeel staan op dit moment 19 koop-, 10 houd- en 3 verkoopadviezen uit. De consensus voor het aandeel is zodoende overwegend positief. Analisten verwachten gemiddeld genomen voor 2009 een winst per aandeel van 1,53 euro, waardoor de koers/winstverhouding 7,52 bedraagt.

De onderstaande grafiek toont de rendementen over de afgelopen 3 maanden van Wolters Kluwer (blauw) tegenover de AEX -index. De grafiek toont duidelijk aan dat zowel het aandeel als de index geen goede start gekend hebben in 2009. Ook laat het duidelijk zien dat er een hoge correlatie is tussen Wolters Kluwer en de AEX -index. Momenteel noteert de AEX -index op een negatief rendement van 10%, waar Wolters Kluwer een negatief rendement heeft van 13%. Ten opzichte van de AEX is Wolters Kluwer dus een underperformer.


Bron: Thomson-Reuters