Verwachtingen voor renteverlaging sterk bijgesteld

Olivier vietti
Olivier Vietti

Door Olivier Vietti, Fixed Income Fund Manager bij Lazard Frères Gestion

Sinds het begin van het jaar zijn de marktrentes voor alle looptijden gestegen, na een daling eind 2023. Waarom? Omdat de markten hun verwachtingen voor renteverlagingen door de centrale banken sterk hebben bijgesteld. Terwijl de consensus eind 2023 uitging van zes renteverlagingen door de Fed en zeven renteverlagingen door de ECB in 2024, liggen de huidige verwachtingen dichter bij drie renteverlagingen elk.

Eind 2023 liep de markt vooruit op het optimisme over renteverlagingen. De reactie werd aangewakkerd door inflatiecijfers die aangaven dat de desinflatie was begonnen, en door de dovish berichten van Fed-voorzitter Powell die geïnterpreteerd werden als groen licht voor een renteverlaging door de Fed in maart. Sindsdien zijn de centrale banken erin geslaagd om de verwachtingen naar beneden te praten door erop te hameren dat het nog te vroeg is om de inflatie de overwinning te geven. De rente is over de hele rentecurve gestegen, zowel aan de korte als aan de lange kant.

Impact

Hoewel de stijgende rente sinds het begin van het jaar op de obligatiemarkten weegt, is de carry een buffer gebleken om een deel van het effect op te vangen. Ondertussen zijn de spreads op high yield en achtergestelde emissies kleiner geworden, waarbij high yield de stijgende trend van 2023 heeft aangehouden.

Voor geldmarkteffecten betekent de huidige omgeving goed nieuws: de marktconsensus gaat ervan uit dat de aantrekkelijke rendementen van dit segment - ongeveer 4% in de eurozone - tot halverwege dit jaar zullen aanhouden.

Euribor 1 month