Cacao: een spectaculaire prijsstijging

Door Stanislas Coquebert de Neuville, Portfolio Manager bij Lazard Frères Gestion

Stanislas coquebert de neuville
Stanislas Coquebert de Neuville
Sinds eind 2023 zijn de cacaoprijzen omhooggeschoten. Van USD 1.900 per ton in maart vorig jaar bereikte de prijs onlangs een recordhoogte van USD 9.600, een spectaculaire stijging van 427%.

De stijging van de cacaoprijs staat in schril contrast met de tarweprijstrends van de afgelopen twee jaar: na een stijging van 56% in maart 2022 als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne, zijn de tarweprijzen met 44% gedaald.

Verschillende factoren liggen aan de basis van de verbazingwekkende stijging van de cacaoprijzen, waaronder extreme weersomstandigheden, stijgende productiekosten (energie, meststoffen en arbeid) en een sterk toegenomen vraag, vooral vanuit Azië.

Ghana en Ivoorkust, die bijna tweederde van alle cacao ter wereld produceren, zijn getroffen door het slechte weer. Producenten in West-Afrika hebben hun oogsten zien mislukken door de hevige regenval in het seizoen, gevolgd door extreem droge periodes. Oogsten zijn ook aangetast door ziekten. Het aanbodtekort en de daaruit voortvloeiende prijsstijging kunnen op de langere termijn gevolgen hebben voor bepaalde voedingsbedrijven. De chocoladeproducenten zullen proberen het effect op de marges te beperken door prijsstijgingen door te berekenen aan de consument, de samenstelling van het product aan te passen of de producthoeveelheden te verminderen.

Toen een van 's werelds grootste tarweproducenten, Oekraïne, werd aangevallen door Rusland, was de stijging van de tarweprijzen veel kleiner dan voor cacao. Deze schommelingen weerspiegelen de complexe en volatiele aard van grondstoffen, die blootstaan aan een groot aantal factoren zoals geopolitieke rivaliteit, schommelingen in de vraag en, niet in de laatste plaats, de klimaatverandering.

Cacoa prijzen