Stringent optimisme Philips

Het optimisme over de Eindhovense elektronicagigant houdt stringent aan. Sinds anderhalve maand worden er voor het aandeel geen verkoopadviezen meer afgegeven. De waardering voor het aandeel op de financiële markten ligt op de helft van die in 2005, gemeten met de k/w’05 (11,46) en de forward pe (5,93). De uitstaande koersdoelen liggen rond de 35 euro. Deze grote afwijking in vergelijking met de huidige koers komt sterk tot uitdrukking in de consensus over het aandeel. Sinds juli 2007 is het optimisme over het aandeel zeer stringent en dit houdt nog steeds aan.

Dit jaar levert een belegging in het aandeel een rendement op van -4.94% (koersrendement plus dividendrendement). Binnen de Europese elektronicasector is het Duitse Siemens de grootste outperformer met een totaal rendement dit jaar rond de 30%. Beleggingen in Imtech , Melexis , Molex en Punch International leveren dit jaar de meest negatieve rendementen op binnen deze sector.

Gemeten middels de forward pe (de slotkoers gedeeld door de winst per aandeel van 2006) noteren Philips , Imtech , Neways en Punch International met de laagste waardering. Qua dividendrendement (gemeten met het recent uitgekeerde totale dividend dit jaar gedeeld door de slotkoers) hebben Philips en Siemens de laagste dividendrendementen (resp. 1,62% en 1,50%).

Over het derde kwartaal van 2007 groei Philips ’ omzet met 7% tot 6,52 miljard euro welke vooral gerealiseerd werd door groei in de consumentendivisies in de emerging markets. De EBITA groeide naar 438 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 331 miljoen euro inclusief de éénmalige baten van 4,24 miljoen euro door de verkoop van een semiconductor-divisie. De nettowinst per aandeel kwam in dit kwartaal uit op 0.31 euro.