Consolidatieperikelen Inbev en Anheuser-Busch

Vorige week bracht de FT naar buiten dat er een bod van Inbev op Anheuser-Busch uitgebracht zou worden. Met de overname zou een bedrag van 46 miljard dollar gemoeid zijn. Warren Buffet is de tweede grootste belegger in Anheuser-Busch. Het management van Anheuser-Busch heeft inmiddels negatief gereageerd op de overnameplannen. Mocht de deal doorgaan dan ontstaan veruit ’s werelds grootste bierbrouwer met een marktkapitalisatie van 60 miljard euro. Heineken heeft momenteel een marktkapitalisatie van rond de 20 miljard euro. Op het nieuws van de overname reageerden de beurzen volgens het boekje; ‘jager’ Inbev ging licht omlaag en ‘prooi’ Anheuser-Busch ging fors omhoog tot al richting het overnamebod.


Bron: Reuters

De bovenstaande grafiek toont Anheuser-Busch’s koersperformance over de afgelopen 5 jaar. Door het overnamebod van Inbev kwam de koers van het aandeel direct op het hoogste punt van de afgelopen 5 jaar te liggen.

Koers/winstverhoudingen
Op een overnamekoers van rond de 56 dollar bedraagt de koers/winst-verhouding van het aandeel 20.07. Inbev’s koers/winstverhouding bedraagt nu 14,02. De afgelopen jaren noteerde Inbev met een koers/winst-verhouding tussen de 14 en de 24. Momenteel heeft Inbev de laagste waardering in de afgelopen 5 jaar. Inbev’s dividendrendement was de afgelopen jaren tot aan 2007 vrij constant rond de 1,50%. Dit jaar keert Inbev 2,44 euro per aandeel uit. Dit is ruim 3,4x meer dan in 2007 werd uitgekeerd. Door deze verhoging bedraagt het dividendrendement nu rond de 4,28%.