Koersdoelen Philips omlaag

Er was deze week veel nieuws over Philips . Het concern kwam met diverse berichten naar buiten waarmee de contouren van het nieuwe Philips langzaam aan zichtbaar worden. Philips gaat onder meer niet meer investeren in de ontwikkeling van dvd-recorders en gaat de productie van computerschermen staken. Ook waren er geruchten dat Philips het Belgische Agfa-Gevaert zou willen overnemen. Verscheidene analisten hebben hun koersdoel voor Philips deze week neerwaarts bijgesteld maar de consensus voor het aandeel blijft positief.

Staking activiteiten
In de loop van dit jaar zal Philips de productie van computerschermen gaan staken. Het elektronicabedrijf zal deze activiteiten overdragen aan TPV Technology in Hongkong. Hier hebben Philips en TPV een licentieovereenkomst over gesloten. Het Aziatische concern zal wereldwijd monitors aan de man gaan brengen onder de merknaam Philips . Eerder al sloot Philips een dergelijke overeenkomst met het Japanse Funai over de productie van televisies voor de Amerikaanse markt.

Naast deze staking gaat Philips ook stoppen met het investeren in de dvd-recorder. Het product draagt volgens het concern onvoldoende bij aan de winstgevendheid. Per 1 september 2008 gaat de geldkraan dicht. Verwacht wordt dat Philips zijn activiteiten zal onderbrengen bij een andere producent die vervolgens tegen betaling de merknaam van Philips mag blijven voeren. Het stopzetten zal volgens ingewijden geen gevolgen hebben voor de resultaten over 2008.

Reorganisatie
Philips maakte op 2 juli bekend dat het 74 werkplaatsen gaat schappen bij de divisie Consumer Lifestyle. De ondernemingsraad zal nog zijn goedkeuring moeten uitspreken over de plannen. Verwacht wordt dat het merendeel van de banen zullen verdwijnen in de Regio Eindhoven. Daarnaast wil het concern de vestiging in Terneuzen, waar 170 mensen werken, verkopen. De fabriek is onderdeel van Philips Lightning en maakt zogenoemde starters voor tl-buizen. Philips stelt dat alleen met een koper in zee zal worden gegaan onder dezelfde businessvoorwaarden als Philips zelf aangezien Terneuzen winstgevend is. Er is geen duidelijk beeld over de gevolgen voor de werkgelegenheid wanneer het daadwerkelijk tot een verkoop komt.

De reorganisatie maakt deel uit van een groot reorganisatieprogramma. Doel van deze reorganisatie is om de prestaties van de achterblijvende divisie voor consumentengoederen in lijn te brengen met de prestaties van de divisies Lightning en Healthcare. Deze divisies hebben weliswaar een veel kleinere omzet maar zijn wel vele malen winstgevender.

Overnamegeruchten
Gisteren (9 juli, red.) waren er marktgeruchten dat Philips een overnamebod op het Belgische Agfa-Gevaert aan het voorbereiden was van 9 euro per aandeel.

Philips heeft geen commentaar gegeven op het bericht, waar de bestuursvoorzitter van Agva-Gevaert heeft aangegeven geen bod te hebben ontvangen.

Analisten waren er al snel duidelijk over dat de kwaliteit van het gerucht gering was, aangezien Philips waarschijnlijk geïnteresseerd zou zijn in alleen de delen van de Healtcare-divisie. Hiermee zou het bod absurd zijn volgens verscheidene analisten.

Volgende week presenteert Philips zijn resultaten over het eerste halfjaar van 2008. Door analisten wordt vooral van de medische divisie een winstgroei verwacht. Daarentegen verwacht men een mindere groei voor de consumententak vanwege de neergaande trend van het consumentenvertrouwen in zowel de Verenigde Staten als in Europa.

Koersdoelen naar beneden
Het aandeel Philips wordt door veel analisten gevolgd, 34 in totaal. Hiervan zijn er 24 positief, 6 neutraal en 4 negatief over het aandeel. De consensus is hierdoor nog uitermate positief . Wel hebben analisten de afgelopen dagen hun koersdoel voor Philips neerwaarts bijgesteld. Momenteel bedraagt het gemiddeld koersdoel 30,57 euro, wat een verwacht rendement creëert van bijna 50% (47,94%).