Geen vrolijke vakantiestemming rond TUI

Het Duitse reisbureau TUI AG is al enige tijd bezig met de verkoop van haar containerdienst Hapag-Lloyd. Door verscheidene factoren verkeert de verkoop momenteel in zwaar weer. Analisten zien voorlopig ook nog niet de lucht opklaren voor het Duitse reisbureau. Toch wordt er voor het aandeel een hoge outperformance verwacht.

Metamorfose
Het Duitse TUI AG heette voorheen Preussag en stond het bekend om zijn mijnbouwactiviteiten en staalwalserijen. Naast deze activiteiten had het concern zich gestort op uiteenlopende gebieden als bouwmaterialen, scheepsbouw, verwarmingstechniek en mobiele telefonie.

De topman Michael Frenzel heeft het concern sinds zijn aanstelling in 1994 veranderd in een concern dat zich richt op toerisme en containervaart. Deze laatste staat nu ook in de verkoop.

Strubbelingen rond verkoop
Het Duitse TUI AG wil zijn lijnvaartmaatschappij Hapag-Lloyd van de hand doen. In welke vorm dit zal plaatsvinden zijn echter de meningen over verdeeld en deze veranderen ook voortdurend. Er is nog niet vastgesteld of TUI AG Hapag-Lloyd zal verkopen, afsplitsen of laten fuseren met een partner. Daarnaast blijken niet alle kandidaten welkom. Tot slot dreigt de verzwakkende lijnvaartconjunctuur alle plannen teniet te doen.

Het heeft er alle schijn van dat in de tweede helft van dit jaar en naar alle waarschijnlijkheid ook zeker 2009 de containerlijnvaart het moeilijk zal krijgen. De volumes over de Pacific zijn tanende, de groei op de Azië-Europa route verliest steeds meer terrein en de vrachttarieven zijn sterk aan het dalen.

TUI AG verwacht dat er rond augustus 2008 een aantal kandidaten een bod zullen hebben uitgebracht. In de herfst zal dit uitmonden in een bindend bod en pas dan wil TUI AG de aandeelhouders raadplegen over hun akkoord. Pas dan zal worden besloten of het hier zal gaan om een verkoop, afsplitsing of een eventuele fusie.

Naast deze interne verschillen zijn er ook nog drie miljardairs die strijden om de macht bij TUI AG . Twee willen de winst die voortvloeit uit de verkoop van Hapag Lloyd cashen, terwijl de derde de initiatieven van topman Michael Frenzel steunt. TUI AG hoopt dat de verkoop van Hapag Lloyd een bedrag van ongeveer 5 miljard euro op zal leveren.

Roodgekleurd
De meest recente adviezen zijn roodgekleurd. Onder meer de analisten van Exane BNP Paribas, Equiniet-ag en CA Chevreux hebben een verkoopadvies afgegeven. In totaal zijn er voor het aandeel 7 verkoopadviezen afgeven. Daarnaast zijn er 6 houd- en 10 koopadviezen afgegeven. Hiermee zijn analisten redelijk verdeeld over het aandeel en is de consensus neutraal.

Het gemiddeld koersdoel bedraagt op dit moment precies 20 euro. Met de slotkoers van 16 juli komt hiermee het verwacht rendement uit op bijna 40% (39,86%, red.).