Heineken niet favoriete brouwer bij analisten

Biergigant Heineken presenteerde vandaag een tegenvallende omzetgroei over de eerste zes maanden van dit jaar. De omzet steeg nog wel met 5,4% maar de afzet in Europa en voornamelijk de Verenigde Staten vielen terug door zwakkere economische groei in deze gebieden. Heineken verwacht voor de volgende twee kwartalen geen significante verbetering van de huidige prestaties. Analisten zijn gematigd positief over het aandeel.

Tegenvallend
Heineken behaalde over de eerste twee kwartalen een omzet van 6,4 miljard euro. Hoewel dit een toename van 6,7% is waren analisten niet tevreden, er werd namelijk gerekend op een omzet van 6,9 miljard euro.

CEO van Heineken Jean-Francois van Boxmeer benadrukte dat de huidige economische omstandigheden zwaar zijn. Afnemend consumentenvertrouwen en de kredietcrisis worden genoemd als voornaamste speerpunten. Tevens het rookverbod in Nederland en andere landen wereldwijd drukken de verkoop van Heineken .

De operationele winst die door Heineken geboekt werd kwam uit op 925 miljoen euro terwijl men uitging van een bedrijfsresultaat van 965 miljoen euro. De Amsterdamse bierbrouwer boekte een nettowinst van 204 miljoen euro, een toename van 34,8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Heineken zag een toename in de bierconsumptie in opkomende economieën zoals Azië en Oost-Europa. De Europeanen en Amerikanen echter laten steeds vaker het bier staan.

Scottish&Newcastle
Heineken meldde tevens tijdens de presentatie dat de overname van Scottish&Newcastle volledig afgerond is. Het bedrijf liet verder weten dat zij meer synergievoordelen uit de overname kunnen halen. Heineken toont verder sterke twijfels of haar kersverse aanwinst al in 2009 een bijdrage kan leveren aan de winst.

Matig positivisme
Er zijn naar aanleiding van de halfjaarcijfers een aantal mutaties geweest. De analisten van onder meer CA Chevreux hebben hun advies verlaagd van kopen naar verkopen. Ook de analisten van Petercam hebben hun advies verlaagd, van kopen naar houden. Zij vonden de gepresenteerde cijfers tegenvallend. De resultaten lagen duidelijk onder de verwachtingen van de analisten. Voornamelijk ten aanzien van de kosten heeft het bedijf de stijging ervan minder in de hand dan zijn concurrenten aldus de analisten. Het koersdoel is neerwaarts bijgesteld met 4 euro tot 38 euro.

De consensus voor het aandeel Heineken is door de voorgaande mutaties gematigd positief geworden. Het concern moet op dit vlak het Belgische Duvel Moortgat en Inbev voor laten gaan. Voor het aandeel Heineken staan op dit moment 11 koop-, 14 houd- en 3 verkoopadviezen uit.

De koers van het aandeel is in een jaar tijd gedaald van 45 euro tot net boven de 30 euro, oftewel een afname van de koers van het aandeel van 33%. Het gemiddeld koersdoel bedraagt momenteel 40,02 euro. Dit levert een verwacht rendement op van bijna 28% (27,94, red.)%.