Verzekeraars geraakt door natuurramp Japan

Het natuurgeweld in Japan heeft ook verzekeraars getroffen. Swiss Re, de grootste herverzekeraar ter wereld, leed in het eerste kwartaal van dit jaar een stevig verlies. De eveneens Zwitserse verzekeraar Zurich Financial Services zag de winst met een derde verdampen. Swiss Re rapporteerde donderdag over de eerste drie maanden van dit jaar een nettoverlies van 665 miljoen dollar (circa 448 miljoen euro). Vorig jaar stond in dezelfde periode nog een winst van 158 miljoen dollar in de boeken.

Maar nu werd het concern getroffen door uitzonderlijk hoge claims voor schade door natuurrampen. Niet alleen de verwoestende aardbeving en tsunami in Japan, maar ook overstromingen in Australië en de aardbeving in Nieuw-Zeeland deden het concern in de rode cijfers belanden.

Marktwaarde
Zurich Financial Services, naar marktwaarde de op drie na grootste verzekeraar in Europa, leed ook onder de natuurrampen. De aardbeving en tsunami in Japan kostte het concern 517 miljoen dollar.

Onder andere daardoor zag het de winst in het eerste kwartaal van dit jaar teruglopen tot 637 miljoen dollar (429 miljoen euro), bijna een derde minder dan in de vergelijkbare periode in 2010.

AXA
Ook het trage economische herstel in de Verenigde Staten en veel delen van Europa drukten volgens de verzekeraar de resultaten.

Ook de Franse verzekeraar AXA presenteerde donderdag slechtere kwartaalcijfers dan een jaar eerder. De omzet daalde met 2 procent. Dat is onder meer te wijten aan lagere verkopen van levensverzekeringen in Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk.

ANP