Dexia Bank krijgt kapitaalinjectie van overheden (update)

De overheden van België, Luxemburg en Frankrijk zijn samen met de aandeelhouders overeengekomen samen 6,4 miljard euro te investeren in de noodlijdende Belgisch-Franse Dexia Bank. De Belgische premier Yves Leterme heeft dit nieuws bekendgemaakt na de hele nacht vergaderd te hebben over de Belgisch-Franse bank.

Maatregelen
De Belgische overheid is overeengekomen om 3 miljard euro te betalen voor de redding van de Belgisch-Franse bank-verzekeraar. Frankrijk investeert hetzelfde bedrag via het orgaan Caisse de Dépôts et Consignations (CDC) en Luxemberg stelt 376 miljoen euro ter beschikking. In navolging van Ageas is dit de tweede Belgische bank die overheidssteun ontvangt.

Het plan
De Belgische Staat investeert 1 miljard euro. De Belgische regio’s investeren een zelfde bedrag in de Dexia Bank, Vlaanderen investeert 500 miljoen euro, Wallonië 350 miljoen euro en Brussel 150 miljoen euro. De institutionele aandeelhouders waar onder andere de Gemeentelijke Holding , Arcofin en Ethias onder vallen pompen het laatste miljard in de Dexia Bank.

Handel stilgelegd
Dinsdagochtend is de notering van de Dexia Bank op Euronext Brussel en Euronext Parijs stilgelegd. De reden voor het stilleggen van de handel in de Belgisch-Franse bank-verzekeraar is een aangekondigd persbericht.

UPDATE
Inmiddels is bekend geworden dat de top van de Dexia Bank opgestapt is. Het Amerikaanse kredietratingbureau Standard&Poors heeft zijn rating voor de Dexia Bank verlaagd van AA naar AA- en geeft verder aan dat de vooruitzichten voor de onderneming negatief zijn. De Belgische overheid meldde verder dat zij ING en KBC beiden nauwlettend in de gaten blijven houden.