UCB stijf onderaan

UCB trok vorige maand zijn Europese aanvraag voor een vergunning van het middel Vimpat in. Het middel was voor het agentschap CHMP niet overtuigend genoeg. UCB handhaaft ondanks deze tegenslag zijn verwachtingen voor 2008 en 2009. Analisten zijn echter negatiever over het aandeel geworden.

Intrek aanvraag
UCB heeft op 24 september zijn Europese aanvraag bij het Europees Geneesmiddelenbureau (European Medicines Agency, EMEA) ingetrokken voor het in de handel brengen van Vimpat® (lacosamide) voor de behandeling van diabetische neuropathische pijn. UCB heeft deze beslissing genomen naar aanleiding van het standpunt van het Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP), onderdeel van het EMEA. EMEA was van mening dat de omvang van het klinisch effect van lacosamide bij diabetische neuropathische pijn niet overtuigend genoeg werd aangetoond. UCB heeft na uitvoerig overleg met het agentschap te horen gekregen dat het een bijkomende klinische test moet starten om de omvang van het effect van lacosamide bij diabetische neuropatische pijn verder te meten.

Eind augustus werd Vimpat® door de Europese commissie goedgekeurd om als adjunctieve behandeling te dienen van aanvallen met gedeeltelijk begin, met of zonder secundaire veralgemening, bij patiënten met epilepsie van 16 jaar en ouder. Op dit moment wordt Vimpat® actief onderzocht door het Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) voor de adjunctieve behandeling van aanvallen met partieel begin bij patiënten met epilepsie van 16 jaar en ouder. Eind juli maakte UCB reeds bekend dat het van de FDA een actiebrief, een brief van afkeuring, voor lacosamide voor de behandeling van diabetische neuropatische pijn bij volwassenen had ontvangen.

Halverwege september werd door de FDA het gebruik van Keppra XR goedgekeurd als adjunctieve therapie voor epilepsie-aanvallen met partieel begin bij personen van 16 jaar. De verwachting is dat vanaf eind september Keppra XR verkrijgbaar zal zijn in de Amerikaanse apotheken. Een behandeling met anti-epilepsiemiddelen heeft tot doel aanvallen te voorkomen met zo weinig mogelijk bijwerkingen. In 1999 werd voor het eerst door de FDA Keppra in de vorm van tabletten goedgekeurd als adjunctieve therapie bij de behandeling van aanvallen met partieel begin bij volwassenen met epilepsie. Sindsdien is Keppra één van de belangrijkste geneesmiddelen tegen epilepsie in de Verenigde Staten.

Stijf onderaan
Het nieuwsbericht dat het geneesmiddel Keppra XR werd goedgekeurd door de FDA stemde analisten positief. Diverse analisten wijzigden hun koersdoel voor het aandeel, te weten:
  • J.P. Morgan – verlaging van 27 euro naar 25 euro
  • Rabo Securities – verhoging van 18 euro naar 19 euro
  • Degroof – verhoging van 34 euro naar 35 euro

    De consensus voor het aandeel is overwegend negatief. Voor het aandeel staan 5 koop- 6 houd- en 11 verkoopadviezen uit. Binnen de sector Farmaceuten krijgt het aandeel veruit de meeste verkoopadviezen en mede daarom staat het stijf onderaan. Koploper binnen de sector is Cephalon .

    Veel van de recent afgegeven koersdoelen liggen rond het gemiddeld koersdoel van 25,43 euro, wat erop duidt dat analisten het redelijk met elkaar eens zijn. Het verwacht rendement van 8,45% is, in vergelijking met veel sectorgenoten, laag te noemen.