Consensus Nobel Biocare op houden na winstwaarschuwing

Vorige week kwam het Zwitserse Nobel Biocare met een winstwaarschuwing voor geheel 2008. Het concern meldde dat in het derde kwartaal van 2008 de verkoop met bijna 3% is gedaald. Mede daarom heeft Nobel Biocare gewaarschuwd dat het wellicht niet zijn doelen voor 2008 zal behalen. Analisten hebben naar aanleiding van het slechte nieuws hun taxaties voor het aandeel verlaagd.

Winstwaarschuwing
De nummer één ter wereld op het gebied van de fabricage van tandimplantaten heeft in het derde kwartaal van 2008 zijn winst met 2,8% zien dalen tot 133 miljoen euro. Het concern meldt dat de huidige economische omstandigheden zijn effect hebben gehad om de verkoop tot eind september. De vertragende groei van de verkoop, tezamen met een hoge operationele hefboomwerking (leverage), zullen effect hebben op de mogelijkheden van Nobel Biocaer om de doelstellingen voor 2008 te behalen, en dan met name de EBIT-marge, aldus het concern. Door de huidige economische omstandigheden in de Verenigde Staten verwacht het concern niet zijn doelstellingen te behalen. Het concern mikte op een EBIT-marge van tenminste 32,5% in 2008.

Nobel Biocare maakte bekend dat de opbrengsten in Europa, het Midden Oosten en Afrika, de meest belangrijke regio’s voor de verkoop, met 5,2% zijn gedaald in het derde kwartaal van 2008. Consumenten in vooral Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk laten een voorzichtiger kooppatroon zien aldus het concern. In Noord-Amerika daalde de verkoop met 6,5%.

Op 3 november zal Nobel Biocare zijn resultaten over het derde kwartaal van 2008 bekendmaken.

Consensus naar houden
Verscheidene analisten hebben naar aanleiding van de winstwaarschuwing hun advies voor het aandeel Nobel Biocare neerwaarts bijgesteld. De consensus is hierdoor neutraal geworden. Momenteel staan er voor het aandeel 5 koop-, 7 houd- en 4 verkoopadviezen uit. De koers van het aandeel is in een jaar tijd gedaald van 65 CHF tot bijna 20 CHF.