Heineken krijgt koersdoelverlagingen te verwerken

Het aandeel Heineken heeft de afgelopen dagen diverse koersdoelverlagingen te voorduren gekregen. Analisten zijn van mening dat de door de economische vertraging de groeiverwachtingen voor Heineken lager zullen uitkomen. Daarnaast is er nog het aspect van de stijgende rente wat van invloed kan zijn op de lopende schulden van Heineken door de overname op rivaal Scottish&Newcastle. Heineken heeft echter bevestigd vast te houden aan de rentedoelstelling voor schulden.

Aflossing schuld
Bierbrouwer Heineken heeft bevestigd dat het vasthoudt aan zijn verwachting voor de gemiddelde rente die het voor zijn schulden moet betalen in de tweede helft van 2008. Het concern wil zich in de komende periode richten op het aflossen van zijn schuld en niet op de herfinanciering. Eerder dit jaar wist Heineken zijn rivaal Scottish&Newcastle in te lijven voor een bedrag van 7,8 miljard euro. Voor de overname sloot de bierbrouwer een lening af. Heineken had aan het eind van het eerste halfjaar in totaal een schuld van 9,3 miljard euro.

Roemeense investering
Heineken Roemenië wil in de komende jaren 50 miljoen euro investeren in de modernisatie en renovatie van zijn Roemeense productiefaciliteiten. Heineken meldt dat de financiële crisis heeft effect zal hebben op de plannen in Roemenië. In het eerste halfjaar realiseerde Heineken Roemenië een turnover van 106 miljoen euro, een stijging van 16% ten opzichte van een jaar eerder. De volumes groeide met 5,6% in dezelfde periode.

Analisten verwachten lagere groei
De analisten van Deutsche Bank verwachten onder meer een lagere groei voor Heineken . Dit geldt trouwens ook voor de branchegenoten Diageo en Pernod Ricard. Momenteel heeft Deutsche Bank een houdadvies voor het aandeel uitstaan met een koersdoel van 37 euro.

Analisten hebben in de afgelopen dagen diverse koersdoelverlagingen doorgevoerd voor het aandeel. Van de koersdoelen afgegeven in de maand oktober is het koersdoel van Deutsche Bank een positieve uitschieter. Zij geven een koersdoel van 37 euro af, waar de andere analisten een koersdoel van rond de 30 euro hebben afgegeven. Een negatieve uitschieter is het koersdoel van de analisten van Goldman Sachs dat is vastgesteld op 25 euro. Het gemiddeld koersdoel bedraagt momenteel 35,38 euro, wat een verwacht rendement van 35% oplevert.

Voor het aandeel staan op dit moment 10 koop-, 15 houd- en 5 verkoopadviezen uit. Hiermee is de consensus neutraal. Dit beeld is ook terug te zien wanneer de laatste 10 adviezen worden aangehaald. Hiervan zijn er maar liefst 8 een houdadvies. Daarnaast is er 1 koop- en 1 een verkoopadvies afgegeven.