ING herhaalt doelstelling en bouwt Spaanse blootstelling af

ING gaat een deel van zijn staatssteun nog dit jaar aflossen, zo werd donderdag bekend tijdens een presentatie. Hiermee herhaalt de bank zijn eerdere doelstelling. Daarnaast heeft ING met verlies in de afgelopen periode zijn positie in Spanje verder afgebouwd, om zodoende minder blootgesteld te worden aan de problemen aldaar.

Staatssteun aflossen

Tijdens een presentatie op de conferentie van Bank of America Merrill Lynch heeft ING wederom de toezegging gedaan nog dit jaar een deel van zijn staatssteun te willen aflossen die het in 2008 ontving.

Topman Jan Hommen stelde tijdens zijn presentatie dat de solide resultaten over het eerste halfjaar van 2012 alsook de verkoop van ING Direct Canada en het belang in Capital One ING hebben geholpen om zijn kapitaal verder te versterken. Hierdoor wordt het mogelijk om een deel van de staatssteun af te lossen.

Een deel van deze aflossing moet gefinancierd worden middels de verkoop van de Aziatische verzekerings- en vermogensbeheeractiviteiten, die een boekwaarde vertegenwoordigen van 6,4 miljard euro. De onderhandelingen hierover zijn nog altijd gaande, aldus ING.

Blootstelling Spanje verlagen

Verder wil ING zijn blootstelling aan Spanje verder afbouwen en heeft het daarvoor in het derde kwartaal schuldpapier verlies moeten verkopen. Waar in het eerste kwartaal de blootstelling nog 41,1 miljard euro bedroeg, was dit in het tweede kwartaal tot 36,4 miljard euro gedaald. In het derde kwartaal is deze verder afgenomen tot 34,9 miljard euro.

ING verloor in juli nog 78 miljoen euro op de verkoop van Spaans schuldpapier, terwijl over het tweede kwartaal soortgelijke verkopen zorgen voor een verlies van 156 miljoen euro. ING had in juli nog voor 15,9 miljard aan Spaanse leningen uitstaan en verder 12,3 miljard aan Spaanse hypotheekobligaties.

Adviezen ongewijzigd

Analisten onthouden zich vooralsnog van commentaar en daarnaast zijn er nog geen advieswijzigingen doorgevoerd. Zodoende staan er 15 koop- en 11 houdadviezen uit, terwijl slechts 1 analist ING op ‘verkopen’ heeft gezet.

Gemiddeld hanteren analisten verder een koersdoel van 8,01 euro, wat een verwacht rendement oplevert van ruim 39%. Met het positieve nieuws van vandaag mag verwacht worden dat de koers zal oplopen, maar dat er desondanks volgens analisten nog voldoende opwaarts potentieel aanwezig is.