Koers Mediq richting overnamebod

Mediq kondigde dinsdag de overname aan van A-Med. Dit heeft echter weinig invloed meer op het bedrijf, aangezien het vorige week een overnamebod kreeg van Advent. Ondertussen hebben de analisten van KBC Securities hun taxaties voor Mediq neerwaarts bijgesteld, omdat de koers richting het overnamebod gaat.

Mediq neemt voor 38,2 miljoen dollar het Amerikaanse bedrijf A-Med Health Care REIT , waarbij de overname wordt gefinancierd uit bestaande kreditfaciliteiten. A-Med is met name actief met producten voor de urologie, zoals katheders.

De overname verstevigt de positie van Mediq in de VS, waar het sinds 2008 actief is middels Byram Healthcare. Daarbij verwacht Mediq dat het vanaf 2014 1 miljoen dollar aan synergievoordelen kan behalen.

Overnamebod

Of de overname van A-Med nog invloed gaat hebben op de koers valt te bezien. Vorige week maandag 24 september meldde Mediq namelijk dat het een bod had ontvangen van investeringsmaatschappij Advent International Corp van 75 miljoen euro, ofwel 13,25 euro per aandeel.

Afgewacht moet worden of de aandeelhouders van Mediq akkoord gaan met het bod, dat een premie van ruim 50% was ten opzichte van de slotkoers van vrijdag 21 september. De raad van bestuur en de raad van commissarissen van Mediq steunen in ieder geval het bod en bevelen deze ook aan bij de aandeelhouders. Daarbij lijkt de kans groot dat het bod doorgang vind, omdat twee grote aandeelhouders met een gezamenlijk belang in Mediq van 20,2% het bod al steunen.

Advies verlaagd

KBC Securities heeft het advies voor Mediq inmiddels verlaagd van ‘buy’ naar ‘hold’ op basis van waarderingen. Volgens de analisten is het opwaarts potentieel van het aandeel beperkt, omdat de koers de biedprijs van Advent van 13,25 euro per aandeel nadert. De analisten vinden wel dat de aankoop perfect past in de ‘buy and build’ strategie van het bedrijf in de VS.

Door de adviesverlaging van KBC Securities staan er nu 2 koop- en 3 houdadviezen uit, terwijl geen van de analisten een verkoopadvies hanteert. Het gemiddeld koersdoel bedraagt 12,25 euro, maar analisten raden veelal beleggers aan om het bod te accepteren.