IMF-topeconoom verwacht dat het ergste nog moet komen

Olivier Blanchard, hoofd econoom en schrijver van diverse macro-economische boeken, is zeer somber over de nabije financiële toekomst. Harde en adequate ingrepen zijn acuut nodig om de huidige crisis het hoofd te bieden zo stelt Blanchard in zijn interview. Blanchard stelt dat de rentevoeten zo laag mogelijk moeten zijn. Dit om zo maximaal via die methode de economie te stimuleren. "De vraag is helemaal ingestort, we moeten alle wapens inzetten die we hebben. Normaal gesproken vinden we dat overheden naar evenwichtige begrotingen moeten streven, maar dit zijn geen normale tijden.".

Blanchard stelt verder dat de bedrijven nu volop liquiditeiten op moeten kunnen nemen. “"De kans bestaat dat het nieuws steeds slechter wordt, waardoor iedereen steeds pessimistischer wordt en de vraag steeds sterker terugvalt. Het zal heel lang duren voor de situatie weer is genormaliseerd."

Blanchard stelt dat de financiële markten er op wachten dat de IMF injecties geeft. De besprekingen van de G7 zijn een goede stap richting financiële stabilisaties. Als de G7 überhaupt al met wat punten naar buiten komt dan kan dit een basis zijn richting concrete reddingsplannen, zo stelt Blanchard tegen over persbureau Thomson Reuters.

IMF: Timing right for G7