AEX-beleggers lopen torenhoge risico's

Beleggers die voor in AEX -aandelen beleggen hebben torenhoge systematische risico's. Op de Dag van de Belegger in de Rai in Amsterdam zal het hoofd research van Analist.nl, Ronald Kok, dit uit de doeken doen aan de hand van een voorbeeld. De presentatie van Analist.nl begint vrijdagmiddag 28 november om 16.30 uur. Aan de hand van een voorbeeld zal Ronald Kok de recente correlaties van de AEX -aandelen aantonen. De Dag van de Belegger is een jaarlijks terugkerend evenement en wordt dit jaar op vrijdag 28 november en zaterdag 29 november gehouden.

Tijdens de presentatie van Analist.nl zal worden aangetoond dat de bèta’s van nagenoeg alle AEX -aandelen zeer hoog en significant zijn. De meeste alfa’s zijn insignificant door de lage t-waarden. Rendementen van de AEX -aandelen bestaan bijnal alleen nog maar uit systematisch rendement en amper uit een idiosyncratisch rendement. AEX -beleggers wedden hierdoor meer op 1 paard dan dat er spreidingsvoordeel is. De onderstaande correlatiematrix laat de correlatiecoëfficiënten van de individuele AEX -aandelen met elkaar zien. De “eenen” op de diagonaal staan voor de correlaties van het aandeel met zichzelf, deze is uitaard 1. Deze waarden worden in de analyse dan ook buiten beschouwing gelaten.

Correlatiematrix AEX -aandelen
De bovenstaande correlatiematrix is berekend op basis van de maandelijkse rendementen van de AEX -aandelen over de afgelopen 5 jaar. Er is niet gekozen voor dagelijkse rendementen omdat dit teveel ruis oplevert. Te zien is dat het gros van de correlatiecoëfficiënten positief is en ook zelfs zeer positief. Dit betekent dat er amper negatieve correlatiecoëfficiënten aanwezig zijn. Dit resulteert in een fors systematisch risico. Dit betekent dat de meeste AEX -aandelen zeer stroperig bewegen. Dit beeld zien we ook vaak op Teletekst; of het beeld is groen of het beeld rood. Het blijkt dus dat de rendementen van AEX -aandelen voornamelijk door exogene factoren verklaard worden (buiten de AEX om) in plaats van door endogene factoren (factoren van de AEX -aandelen zelf). Voorbeelden van deze factoren zijn valutakoersen, macro-economische factoren en de laatste maanden zeer prominent de kredietcrisis.

Correlatiewolk gemiddelde correlatiecoefficienten AEX -aandelen
De bovenstaande plot toont de gemiddelden van de 25 correlatiecoëfficiënten. Deze zijn zonder de genoemde ”eenen” van de diagonaal. De plot laat zien dat de gemiddelden allemaal boven de nul noteren. Het gros ligt zelfs rond 0,50. Spreiding van AEX -aandelen in een AEX -portefeuille is derhalve bijna niet mogelijk behalve door shortposities aan te gaan. Bijna alle combinaties van AEX -aandelen leveren vooral meer risico dan meer rendement op. Deze nare conclusie heeft vooral de laatste maanden al flink opgeld gedaan.

Aanstaande vrijdagmiddag zal Ronald Kok stap voor stap deze resultaten uitleggen tijdens zijn presentatie. Daarnaast is de stand van Analist ook present op de beurs. De medewerkers van Analist.nl zullen u graag te woord staan om u van dienst te zijn. Daarnaast zijn er speciaal voor de Analist.nl bezoekers gratis waardevolle tassen beschikbaar gesteld. De enige tegenprestatie die hiervoor staat is het invullen van een enquête. Dit kan allemaal bij de stand van Analist.nl gedaan worden. Het team van Analist.nl hoopt u aanstaande vrijdag en zaterdag in de Rai te mogen begroeten.