Fusie DB en NYSE afgeketst

Op 8 december geeft Deutsche Börse aan dat zij verwachten minder kosten te maken in geheel 2008. Dit bericht onderbouwt de verwachting van Deutsche Börse dat zij een nieuw record resultaat in geheel 2008 kunnen behalen. Deutsche Börse is de laatste paar dagen druk in gesprek met NYSE Euronext om het over een mogelijke fusie te hebben.

Kosten naar beneden bijgesteld voor geheel 2008
De kosten die in 2008 gemaakt zouden worden, zijn vastgesteld op 1.350 miljoen euro. Onlangs gaf Deutsche Börse aan dat de kosten waarschijnlijk uitkomen op een bedrag van 1.280 miljoen euro. De kosten worden negatief beïnvloed in 2008 door kosten met betrekking tot het gebouw in Eschborn en door de verwachte impairments op software.

In 2009 zal het herstructureren en efficiencyprogramma dat in september 2007 in werking was gesteld helpen om druk op de stafkosten en een verwachte verhoging van volume gerelateerde kosten te verlichten. Dit zal resulteren in stabiele kosten die vergeleken kunnen worden met die van 2008. Deutsche Börse geeft een verwachting af van de totale kosten in 2009 van 1.350 miljoen euro.

Thomas Eichelmann, CFO van Deutsche Börse, zei: “Costs in 2009 are expected to be stable compared to the 2008 budget on a like-for-like basis, mainly as a result of our restructuring and efficiency program launched in 2007. Despite the uncertainties around the development of the global economy, the budget for 2009 is based on the expectation that structural growth drivers and organic growth opportunities can help mitigate cyclical volume pressures. Against this background, the Group Executive Committee and the Supervisory Board of Deutsche Börse ratified a budget for incremental investments in organic growth opportunities of around €45 million in 2009. Therefore, our guidance for total costs in 2009 amounts to around €1,350 million.”

Deutsche Börse en NYSE Euronext samen?
Manfred Gentz die op 9 december voorzitter werd van Deutsche Börse zal waarschijnlijk sceptisch blijven over fusiespeculaties in de globale exchange industrie. Dit komt mede door zijn vroegere ervaring van bedrijfscombinaties die gefaald hebben. In zijn nieuwe functie zal hem gevraagd worden om een grensoverschrijdende beursfusie te overwegen dat toenemende kosten van Deutsche Börse kan verminderen.

Deutsche Börse heeft afgelopen zondag aangegeven dat de fusie gesprekken met NYSE Euronext geëindigd zijn zonder resultaat. Een combinatie van de twee ondernemingen zou een reusachtige synergie opleveren van rond de 300 miljoen dollar op een 3 miljard dollar gecombineerde kostenbasis. Volgens de laatste data op de website van Deutsche Börse komen meer dan 70% van de aandeelhouders uit de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk.

Euronext .JPG align=left> CEO van NYSE Euronext , Duncan Niederauer heeft gezegd dat de industrie aan het consolideren is, maar hij wil hiermee niet een fusie met NYSE Euronext suggereren. Zo een fusie zal de twee grootste “exchanges” samenvoegen en creëert een grote concurrent van de CME Group Inc. . NYSE Euronext heeft niet gereageerd op de speculatie van een fusie.

Analisten
Het aandeel Deutsche Börse heeft in totaal 37 adviezen ontvangen van analisten, hiervan zijn er 25 koop-, 8 houd- en 4 verkoopadviezen. Dit resulteert in een goede consensus met een rating van 4 sterren van de 5. Het gemiddelde koersdoel bedraagt 78.30 euro.

De laatste 13 adviezen zijn afgegeven vanaf 9 december. Hiervan zijn er 7 koop-, 4 houd- en 2 verkoopadviezen gegeven. Deze laatste 13 adviezen geven een wat meer neutrale consensus dan de consensus van alle 37 adviezen van analisten. Het gemiddelde koersdoel van de laatste 13 adviezen ligt op een bedrag van 70.96 euro. Dit komt neer op ongeveer 10% lager dan het gemiddelde koersdoel van alle analisten