Niet voor niets uitverkoop Portugese aandelen

Vooral door de interne schuldencrisis in Portugal zijn de koersen van de Portugese hoofdindex, de PSI 20, hard gedaald. Veel aandelen zijn pennystocks geworden en noteren onder de euro. Galp en EDP zijn met marktkapitalisaties van respectievelijk 10,25 en 9,82 miljard euro de grootste Portugese bedrijven. Dit is vergelijkbaar met de gemiddelde marktkapitalisaties van de AEX -aandelen.

Top 10 PSI 20 aandelen gesorteerd op size

PSI 20 aandelen, marktkapitalisaties Portugese aandelen

Ondanks de relatief hard gedaalde koersen zijn de Shiller PE’s (de ’10 jaars-koers/winst-verhoudingen’) relatief hoog. Galp (28,43), J. Martins (38,58) EDP Renova (28,99) en NOS SGPS (30,48) spannen de kroon met waarden die het dubbele van het historische gemiddelde van aandelen liggen. Op basis van deze ratio is zijn de relatief harde koersdalingen van deze aandelen te rechtvaardigen. Tevens zien we relatief beperkte winsten ten opzichte van het eigen vermogen (de kolom ROE).

Top 10 PSI 20 aandelen gesorteerd op ROE

De bovenstaande tabel toont de PSI-20 aandelen oplopend gesorteerd op hun rendement op het eigen vermogen (ROE). Sonae SGPS SA Industries en BCP hebben over 2012 verlies gedraaid en hebben daarom negatieve waarden. Te zien is dat het gros van de rendement relatief beperkt zijn. Alleen de waarden van het energiebedrijf Altri (28,39) en supermarktconcern (29,75) hebben fors positieve waarden. Ter vergelijking; de hoogste waarden zijn gelijk aan die van de Amerikaanse large caps.