Kleine koersdoelverlagingen voor UCB

Het nieuwe jaar is net van start en UCB krijgt meteen al nieuwe adviezen toebedeeld van analisten. Reden voor deze nieuwe adviezen is hoogstwaarschijnlijk dat de Amerikaanse Food and Drug Administration meer informatie wil over het gebruik van Cimzia. Deze drug wordt gebruikt voor behandeling tegen artritis. De meest recente adviezen van analisten zijn verdeeld.

Op het moment van schrijven staat het aandeel UCB rond de 24 euro. Dit is een percentage van -6,8% en is hiermee meteen de grootste daler van de BEL20 op het moment. De moederholding Tubize noteert op het moment ook een negatief percentage van 6,4%.

Food and Drug Administration (FDA)
UCB heeft gisteren bekend gemaakt dat de Amerikaanse FDA een ‘complete response letter’ (CRL) uitgegeven heeft betreffende het Biologics License Application (BLA) voor het medicijn Cimzia. Cimzia is tot nu toe het eerste gepegyleerde anti-TNF voor de behandeling van reumatoide artritis.

De FDA heeft aan UCB een nieuwe veiligheidsupdate gevraagd. Hier zouden alle klinische gegevens in moeten staan inclusief nieuwe gegevens die erbij zijn gekomen na het indienen van de BLA. UCB is uitgenodigd voor een vergadering door de FDA om verdere stappen vast te leggen. De bedoeling is dat binnen een maand de vergadering plaatsvindt. Eerder werd het medicijn Cimzia goedgekeurd door de FDA om de ziekte van Crohn tegen te gaan, maar voor goedkeuring om Cimzia te gebruiken om artritis te behandelen zal nog even moeten wachten.

Hieronder een quote van de CMO van UCB
" UCB heeft vertrouwen en blijft zich inzetten om Cimzia® beschikbaar te stellen voor patiënten met matige tot ernstige reumatoïde artritis en andere inflammatoire aandoeningen. UCB zal nauw met de FDA samenwerken om hun vragen te beantwoorden", aldus Prof. Dr. Iris Loew-Friedrich

Analisten over het aandeel
Het aandeel UCB krijgt in totaal 26 adviezen toebedeeld waarvan er 4 koop-, 13 houd- en 9 verkoopadviezen zijn. Dit resulteert in een neutrale tot matige consensus met een rating van 2 van de 5 sterren. De slotkoers van het aandeel noteerde gisteren 25,78 euro.

Adviezen van 5 en 6 januari
UBS – van hold naar verkoop – koersdoel van geen naar 21,50 euro
Ageas Bank – blijft bij een koopadvies – koersdoel van 31 naar 30 euro
● DeGroof – blijft bij een koopadvies – koersdoel van 35 naar 32 euro
● WestLB – van koop naar houd – koersdoel van 27,10 naar geen
● Deutsche Bank – van koop naar houd – koersdoel van 30 naar 29 euro

In de hierboven gegeven adviezen zijn 3 advieswijzigingen die naar beneden zijn gesteld en drie koersdoelwijzigingen die ook naar beneden zijn gesteld. Het gemiddelde koersdoel van de hierboven gegeven 5 adviezen komt uit op 27,92 euro. Dit ligt nog ruim 10% hoger dan het gemiddelde koersdoel van alle analisten die een advies hebben afgegeven over het aandeel.

Thibaud Rutsaert, analist van Bank DeGroof heeft het koersdoel van UCB verlaagd van 35 naar 32 euro. Zijn voornaamste reden was dat de Amerikaanse FDA meer informatie heeft opgevraagd over het gebruik van Cimzia om artritis te behandelen.

De opgelopen vertraging vindt de analist ontgoochelend. Een vertraging van ongeveer 12 maanden wordt door de analist van DeGroof verwacht. De kans op goedkeuring van het medicijn door de FDA wordt verlaagt van 70% naar 65%.