Analisten laten Spyker links liggen

Voor het aandeel van small cap Spyker worden weinig adviezen afgegeven. Ondanks dat het bedrijf frequent in het nieuws is wordt het door de grote zakenbanken consequent links gelaten. De Nederlandse beleggingsbladen Beleggers Belangen en Beursexpres en beleggingswebsite Inveztor volgen het aandeel wel maar raden aan het aandeel te mijden. Analist J. Dekker van Beursexpres duidt op de nijpende kapitaalsbehoefte en de afhankelijkheid van de prestaties van het formule 1 team. Het aandeel wordt door hem omschreven als een aandeel met een hoog risicoprofiel.

Analist Martin Crum van beleggingswebsite Inveztor.nl duidt in zijn column 'Kopspykers' van 18 juli 2007 op de overwaardering van het aandeel. Het aandeel lijkt op een koers van 5,70 euro met een marktkapitalisatie goedkoop maar het bedrijf heeft ook een schuld van 84 miljoen euro. De slechte solvabiliteit, de slechte operationele gang van zaken en de grote risico's worden door analist Crum genoemd als redenen om het aandeel links te laten liggen. Rood/zwart in het casino spelen biedt volgens Crum een gunstigere payoff dan een belegging in het aandeel.

De analisten van beleggersblad Beleggers Belangen hebben het aandeel ook nog immer op verkopen staan. Geduid wordt op het vertrek van directievoorzitter Victor Muller waardoor er op bestuurlijk niveau geen stabiliteit is aldus de analisten.

De aangerade short posities in het aandeel hebben de beleggers geen windeieren gelegd. Het aandeel Spyker noteert momenteel 15 euro onder de koers van begin dit jaar. Gemeten met de koerswinstverhouding is het aandeel logischerwijs goedkoper geworden. Momenteel bedraagt de forward pe een kleine 30, gemeten met de winst van 17 eurocent per aandeel uit 2006.