Sylvester Eijffinger over onderzoek EU spreads: spreads gaan omhoog

Na afloop van de VBA bijeenkomst (in verband met de 150e editie van het VBA Journaal) spraken wij met Sylvester Eijffinger, emeritus president Tilburg University Society en Emeritus professor of Financial Economics Tilburg University. Recent rondde Eijffinger samen met professor Mary Pieterse-Bloem een onderzoek af naar de ontwikkelingen van de spreads op Europese staatsleningen.

Gekeken werd naar de invloeden van macro-economische en marktrisico-variabelen op de spreads in de Eurozone. Dit onderzoek werd gedaan ten tijde van de diverse ECB-presidenten. Ten tijde van het Jean-Claude Trichet regime waren de macro-economische variabelen erg relevant en konden zij de spreads verklaren. Na de periode

Trichet waren de macro-economische factoren amper nog relevant en waren het vooral de marktrisicofactoren die de spreads konden verklaren. Wanneer de kwantitatieve verruimingen afgebouwd worden (met zegge 15 miljard euro per maand, dat is een marginaal bedrag t.o.v. de ruim 5.000 miljard euro op de balans), verwacht Eijffinger dat de spreads op zullen gaan lopen.