Recalico wil dat bestuur Punch International BAVA bijeenroept voor effectuering van verkoop aandelen Xeikon

‘Dat Chinese walls doorgaans grote kijkgaten bevatten, is algemeen bekend en aangezien we bij Punch, Xeikon en Accentis , naar goed Belgisch gebruik, steeds dezelfde namen tegenkomen in telkens afwisselende rollen, zal het niet eenvoudig zijn de in acht te nemen zuiverheid bij de besluitvorming ook daadwerkelijk te waarborgen’, zo licht Frans Faas de zorgen die hij heeft bondig toe. ‘Bovendien is het vreemd dat een onderneming in België kennelijk al zijn activa kan verkopen zonder daarvoor eerst toestemming te vragen aan zijn eigenaren op een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders.

Onwrede

De voorgenomen overdracht van alle aandelen Xeikon door Punch International verandert de structuur van de vennootschap wezenlijk en dan is het niet meer dan fatsoenlijk om eerst je aandeelhouders te consulteren. Als is de besluitvorming daarover – door de dominante positie van enkele aandeelhouders – wellicht een gelopen koers dan blijft dat toch een vereiste om de belangen van minderheidsaandeelhouders adequaat te beschermen’ aldus Faas.

Recalcico Beheer B.V. heeft de FMSA dan ook gevraagd een onderzoek in te stellen naar de gang van zaken rondom de handel in de aandelen Punch International N.V., die zijn genoteerd aan de Belgische beurs en de voorgenomen besluitvorming over de ophanden zijnde transactie tussen Punch en Bencis c.s.

De directe aanleiding voor dit verzoek vormt de drempeloverschrijding (van 35 naar 40%) in Punch International, waarvan Summa N.V. c.s. middels een transparantieverklaring d.d. 2/8 melding heeft gemaakt en die op de site van Punch International verscheen. Voor zover valt na te gaan, wordt de vennootschap Summa N.V. bestuurd door bloedverwanten van de heer G. Cok, die in drie rollen betrokken is bij het overnameproces waarover momenteel wordt onderhandeld en waarbij achtereenvolgens Xeikon N.V., Punch International N.V. en Accentis N.V. zijn betrokken.

Er is momenteel slechts summierlijk publiek informatie beschikbaar over de voorgenomen transacties(s). De heer Cok is bestuurder van Accentis , lid van de RvC van Xeikon en grootaandeelhouder in Punch. Uit dien hoofde beschikt hij over koersgevoelige informatie en zou hij direct/indirect moeten afzien van het doen van/initiëren van transacties in genoemde effecten. De opgemelde drempeloverschrijding lijkt daarmee in strijd, vandaar mijn verzoek.

Zorgen over de handel

De zorgen over een eerlijke handel worden mede gevoed door het verschuiven van een belang in Accentis (aandelen en een vordering) dat in het kader van een mogelijke overname van Xeikon door Bencis c.s. door eerstgenoemde tegen niet-marktconforme voorwaarden wordt doorgeplaatst naar Xeikon. ‘Op de laatste aandeelhoudersvergadering van Xeikon werd mij nog verzekerd dat de vordering op Acentis volwaardig was, en nog geen twee maanden later zou deze lening nog maar 25% van de nominale waarde vertegenwoordigen’, zo licht Faas toe. Door de inherente belangenverstrengelingen in het bestuur van de drie genoemde vennootschappen, weten betrokkenen wel – maar de markt niet = waar uiteindelijk het voordeel van deze niet-economische transactie gaat vallen en kunnen zij daar bovendien zelf van profiteren. ‘De recente belangenuitbreiding van Summa c.s. in Punch, is daarvan mogelijk een goed voorbeeld’, zo stelt hij.

Ook is het van belang te wijzen op het feit dat Nederlandse en Belgische beursautoriteiten dit jaar al tot twee keer toe de handel in aandelen Punch en Xeikon heeft moeten stilleggen, zowel bij het uitlekken van de overnamebesprekingen alsook het feitelijke akkoord daarover. Het ‘ons-kent-ons’-principe en de wat lossere invulling van het corporate governance begrip bij onze Zuiderburen ligt hieraan naar alle waarschijnlijkheid ten grondslag.

Tenslotte lijken aandeelhouders Xeikon, door het verkwanselen van de vordering op Accentis en het ondanks de aanwezigheid van overtollige liquiditeiten niet uitkeren van dividend, dat waardevernietigend werkt, geen optimale beloning te krijgen voor hun risicohouding, gegeven het in het vooruitzicht gestelde bod van minimaal € 5,85.