Hoe wordt de elektriciteitsprijs bepaald?

De prijs die een consument betaalt voor elektriciteit bestaat uit meer dan alleen de ruwe prijs van deze elektriciteit. Ook elementen als transportkosten, distributietarieven en belastingen komen terug op de elektriciteitsrekening. Dit heeft te maken met de liberalisering van de energiemarkt; een beweging die zo'n 15 jaar geleden werd ingezet in Vlaanderen en vervolgens in Wallonië en Brussel.

Energieprijzen

Hoe is de elektriciteitsrekening opgebouwd?

De elektriciteitsrekening bestaat uit diverse componenten:

  • De energieprijs: dit is de prijs van de productie van elektriciteit uit fossiele brandstoffen, kern- of hernieuwbare energie. Hier rekent de energieleverancier een marge bovenop. Dit geld kan vervolgens worden gebruikt voor marketing, klantenservice en andere diensten. De energieprijs is het enige onderdeel van de elektriciteitsrekening dat de leverancier zelf bepaalt.
  • Transportkosten: de kosten om de opgewekte elektriciteit via het hoogspanningsnet te vervoeren naar de distributienetbeheerders.
  • Distributietarieven: de kosten die distributienetbeheerders maken om de elektriciteit te vervoeren naar de consument.
  • Belastingen, toeslagen en heffingen: deze worden vastgesteld door de federale overheid en de regionale overheden.

    Vrijheid bij het kiezen van een energieleverancier

    Door de vrijmaking van de energiemarkt is een consument in België vrij om zelf een energieleverancier te kiezen. Ook kan de consument op elk moment overstappen naar een andere leverancier, zonder dat hiervoor extra kosten mogen worden gerekend. Hierbij geldt alleen een opzegtermijn van een maand.

    Vaste of variabele contracten

    De consument heeft bij het sluiten van een contract de keus uit een vaste of variabele prijs. Een contract met een vaste prijs blijft tijdens de gehele looptijd gelijk. Bij een variabel contract kan de prijs veranderen omdat deze wordt vastgesteld aan de hand van indexeringsparameters. Die volgen weer de ontwikkelingen van de grondstofprijzen op de beurs. Een variabele energieprijs kan elke drie maanden worden aangepast en dat is een risico voor de consument. Wanneer de prijzen stijgen, zal immers ook de elektriciteitsprijs omhooggaan. Andersom kan het gunstig uitpakken voor een consument, wanneer de prijzen dalen en dit wordt doorberekend in de elektriciteitsprijs.

    Tarieven en elektriciteitsmeters

    Het tarief per kilowattuur (kWh) hangt niet alleen af van de leverancier en de aanbieding die is gekozen, maar ook van het type elektriciteitsmeter van de consument. Bij een enkelvoudige meter betaalt de consument dag en nacht hetzelfde tarief per kWh. Bij een gecombineerde dag- en nachtmeter wordt een hoger tarief betaald voor de piekuren overdag en een lager tarief tijdens de daluren 's nachts en gedurende het weekend. Consumenten die alleen een nachtmeter hebben, zullen meestal één gelijk tarief betalen per kWh. Dit tarief kan goedkoper uitvallen dan het tarief bij een dag- en nachtmeter.

    Energieleveranciers vergelijken

    De vrije keuze van een energieleverancier betekent dat de consument een goed beeld moet krijgen van de prijzen en voorwaarden van aanbieders. Energieleveranciers vergelijken wordt daarom steeds belangrijker. Dit kan via een vergelijkingssite. Deze websites zetten de beste deals voor consumenten op een rij. Op zo'n manier kan een consument zomaar 250 euro per jaar besparen op de energierekening.