De meeste bedrijven binnen de mode-industrie hebben zich gecommitteerd aan netto nul uitstoot in 2050 maar slechts 11% van de wereldwijde marktwaarde ligt op koers om de eigen klimaatdoelen te halen, blijkt uit een rapport van Bain & Company.
In het rapport vergelijkt Bain verschillende verduurzamingsmaatregelen en het verwachte rendement door middel van een marginal abatement cost curve (MACC). Voor mode en luxe zijn afzonderlijke MACC’s opgesteld, gebaseerd op openbare data, gericht op kortetermijndoelen en gemodelleerd naar de verwachte groei van de sector tot 2030.
Een belangrijke hefboom voor verduurzaming in de mode is de inkoop. De overstap naar gerecyclede materialen is een goed begin maar de grootste winst is behalen in de productieketen, bijvoorbeeld door leveranciers te stimuleren om productieprocessen met lagere emissies te omarmen.
Bain adviseert het gebruik van AI om overproductie tegen te gaan. Ongeveer 60% van de modemerken gebruikt of test al AI voor verkoopvoorspellingen, wat zorgt voor betere inschattingen van de vraag naar maten, stijlen en locaties. Tegelijkertijd zet ongeveer de helft van de merken AI in voor een nauwkeurigere voorraadverdeling. Ook ontstaan er dankzij technologie nieuwe productiemodellen, zoals maatwerkproductie (‘made-to-order’ of ‘made-to-measure’), die verspilling drastisch verminderen door alleen te produceren wat nodig is.
Nieuwe regelgeving dwingt de sector bovendien richting een circulair model, onder meer door het verbod op het vernietigen van onverkochte voorraden en het stimuleren van doorverkoop. Aanstaande EU-wetgeving die digitale productpaspoorten (DPP) verplicht stelt kan daarin een sleutelrol spelen door de levensduur en waarde van kledingstukken te verdubbelen, waar ook de consument van profiteert.
Toch blijkt uit het rapport dat tweedehandsverkoop voor de meeste merken voorlopig nog geen rendabele verduurzamingsmaatregel is. De winstgevendheid is laag, vooral omdat tweedehandsverkoop vaak via externe platforms verloopt. Daarbij wordt alleen CO₂ bespaard als tweedehandsverkoop ten koste gaat van nieuwe verkoop. Om deze barrière te overwinnen, moeten merken tweedehands transformeren tot een winstgevend, merkgebonden kanaal dat zowel de klantwaarde als de duurzaamheidsdoelen versterkt.
"De verduurzamingsreis van de mode- en luxesector is complex. Wat wij hebben gedaan, is dit traject opsplitsen in directe prioriteiten en acties voor de langere termijn die bedrijven kunnen benutten om hun CO₂-impact op een kosteneffectieve manier te verminderen," zegt Eske Scavenius, partner bij Bain & Company Amsterdam