5 missers bij het vastleggen van een merknaam

Je hebt echt het beste idee ter wereld. Niemand mag er van weten en alles is dus topgeheim: van het idee tot de uitwerking ervan. Stel je voor dat iemand er met jouw product of dienst vandoor gaat. Daarom heb je een sterke naam bedacht om je te kunnen onderscheiden van concurrenten.

Maar als niemand er van mag weten? Hoe zorg je dan dat jouw merk wel de bescherming krijgt die het nodig heeft? Dat gaan we je uitleggen aan de hand van 5 veelgemaakte fouten binnen de merken wereld.

Merkenbescherming

1. Beschikbaarheid

De meeste bedrijven denken dat een merk vastleggen begint met het checken van de beschikbaarheid van een merk. Deels is dat waar, maar daarbij houdt het niet op en daarom worden hier dagelijks de meeste fouten gemaakt. Als je jouw naam checkt in Alphabet en het merkenregister, dan zal je zoeken op identieke merken, balen is dan dat vergelijkbare tekens ook bezwaar mogen maken tegen jouw merk en dat maakt een dergelijk onderzoek heel lastig. Daarom lopen ontzettend veel partijen die zelf registreren tegen bezwaar aan en is dat bij een merkenbureau maar 2 tot 8 procent.

2. Beschrijvend merk

Een merknaam mag namelijk overigens ook niet beschrijvend zijn, want dan wordt het geweigerd en dat is natuurlijk super zonde, want dat is goed te voorkomen met een sterk logo bijvoorbeeld. Overigens moet zo’n logo ook weer aan strenge voorwaarden voldoen voordat je het als merk kunt vastleggen en is het ontzettend lastig om te controleren of een logo niet eerder geregistreerd is.

3. Bewaking

Na registratie ben je veilig, helaas is dat niet waar. Er zijn altijd partijen die - al dan niet met opzet - hetzelfde of een vergelijkbaar merk indienen en die worden dan niet geweigerd. De examiners van de overheid die de merken onderzoeken hebben die bevoegdheid niet. Dus ook al wil een merk zich inschrijven dat bijna hetzelfde heet als jij en ook nog vergelijkbare producten of diensten levert waardoor het voor verwarring zorgt, dan nog wordt het gewoon ingeschreven in het merkenregister.

Tenzij je daar zelf op tijd tegen optreedt en dat kan alleen tijdens de oppositietermijn. Althans, het kan ook daarna, maar een doorhalingsprocedure starten is net zo duur als een jaar of 20 merkbewaking. Daarom kiezen de meeste bedrijven ervoor om bewakingssoftware in te schakelen, zodat je iedere keer een bericht krijgt als vergelijkbare merken worden ingediend.

Je kunt dan al tijdens de oppositietermijn een brief sturen naar de partij die inbreuk pleegt met de vraag of deze het merk intrekt. Doet die partij dat niet, dan dien je oppositie in.

4. Internationaal registreren

Als je een merknaam wilt registreren in andere landen dan de Benelux of EU, dan komt daar veel bij kijken. Eenvoudigweg invullen bij het BOIP in welke landen je wilt registreren kan via de tool. Je ziet dan in een duidelijk overzicht wat de kosten zijn en kunt dan direct indienen.

Maar hierbij worden nog wel eens zaken over het hoofd gezien. Zo moet je goed kiezen welke basis een registratie krijgt, want daar gaat het nog wel eens mis. Het kan voordelig zijn om de basisregistratie in de EU te leggen en daarna uit te breiden naar andere landen, maar vaak loont het de moeite - en kosten - om eerst in de Benelux te registreren en daarna pas in de EU en andere landen wereldwijd.

Dat lijkt deels dubbelop, maar de kans dat een Benelux merk onderuit wordt gehaald is stukken kleiner dan een EU-registratie. En als je basisregistratie wegvalt, dan valt de rest van je internationale registratie ook om en ben je alle gemaakte kosten kwijt.

5. Vertrouwen op de handelsnaam

Een merk niet registreren bespaart kosten, je hebt immers je inschrijving bij de Kamer van Koophandel en daarmee sta je ook sterk. Andere partijen mogen dan ook geen inbreuk plegen op jouw bedrijfsnaam door voor verwarring te zorgen. Helemaal waar, maar de bescherming is beperkt tot jouw branche en regio. Dit betekent dat andere partijen in andere steden dezelfde bedrijfsnaam mogen gebruiken en dat is echt heel onhandig als je een beetje bezig bent met online vindbaarheid in zoekmachines.

Oh en vergeet niet dat je met een handelsnaam alleen de bedrijfsnaam kunt beschermen en niet je producten of diensten. In Nederland kun je zelfs geen logo’s vastleggen bij de Kamer van Koophandel, in België kan dat wel.