Zijn de Belgische vastgoedprijzen correct?

Er wordt geopperd dan de Belgische vastgoedmarkt een luchtbel is. Als reden wordt aangehaald dat het vastgoed overwaardeerd is en dat een correctie van de prijzen zich opdringt.

Belgen hebben een baksteen in de maag en betalen hier veel voor. Voor een woonhuis betaalt u gemiddeld 250.000 euro. In “rijke” gemeenten zoals Sint-Martens-Latem of Knokke moet u tot meer dan 600.000 euro ophoesten. De laatste 20 jaar zijn de vastgoedprijzen met meer dan 100% verhoogd. Voor jonge gezinnen is de aankoop van een eigen woning of appartement niet vanzelfsprekend, zeker nu opa en oma door de hogere levensverwachting minder snel financieel sponsoren. Maar zijn de vastgoedprijzen niet té hoog?

Boortsebinnen

Vastgoedspecialist dhr. Philippe Janssens van het gerenommeerd studiebureau Stadim stelt het zo:“De huidige vastgoedprijzen zijn correct, dit gelet op deze parameters: de inflatie en toegenomen koopkracht, langere ontleningstermijnen, gestegen rente en een aantal fiscale maatregelen. Er is zelfs nog een groeimarge van 10%.”

Een boodschap die als muziek klinkt in de orgen van oplettende vastgoedinvesteerders.

Vastgoed in België: geen cowboytoestanden

Is de crash van de Amerikaanse huizenmarkt ook in België mogelijk? Wel neen. Waar in de Verenigde Staten leningen werden verstrekt aan personen met amper een eigen inkomen, wordt in België net een verhoogde eigen inbreng vereist bij de aanschaf van vastgoed. Dit werkt de kredietwaardigheid en stabiliteit van de vastgoedmarkt in de hand.

België kan je ook niet afwegen tegen bv Nederland, waar de vastgoedmarkt werd verziekt door een gebrek aan privaat initiatief en de overregulering van de markt. In Spanje gaat de vastgoedmarkt dan weer gebukt onder een combinatie van overaanbod, financiële crisis en en een zwakke economie. De Belgische vastgoedmarkt is zondermeer gezond, met het aantrekken van de economie en een stijging van de koopkracht in het vooruitzicht.

Correcte vastgoedprijzen en prognoses vastgoedmarkt

Op de Belgische vastgoedmarkt zijn de prijzen realistisch en is er geen sprake van overwaardering. Een doorgewinterde vastgoedinvesteerder werkt evenwel met realistische verwachtingen. De tijden van exeburante meerwaarde bij de verkoop van huizen en apparementen zijn voorbij. Lees meer hierover in het artikel ‘De 5 mythes over de Meerwaarde van Vastgoed.’ Investeerders focussen daarom op het huurrendement. Maandelijkse huuropbrengsten zorgen bv voor een mooi aanvullend pensioen of kunt u gebruiken voor nieuwe investeringen. (het artikel tips over het maximaliseren van huurrendement wordt gretig gelezen.)

Investeren in vastgoed blijft een stabielere belegging dan vele andere vormen van investeringen. Tel daarbij de zekerheid en gemoedsrust.

Ideaal moment om te investeren in vastgoed

Een stijgende rente is nakend. Daarom belegt u best nu in vastgoed. Op dit moment is de rente op financieringen nog altijd laag genoeg om zeer interessant te zijn. Denk hierbij op lange termijn en investeer in het juiste soort vastgoed. Een zorgvuldig uitgekozen locatie, is hierbij primordiaal. Maar ook de kwaliteit, de ‘aanpaspaarheid’ en de duurzaamheid van het pand zijn essentieel. Koop dus géén superkleine stulpjes van minderwaardige kwaliteit.