WDP: Bijkomende investeringen van 75 miljoen euro in Roemenië

Bij de start van WDP ’s Investor Day die plaatsvindt in Roemenië, kondigt WDP er een bijkomend investeringsvolume van circa 75 miljoen euro aan, goed voor een oppervlakte van ongeveer 130.000 m2 aan vastgoed, en dit via zowel nieuwe ontwikkelingsprojecten als acquisities voor bestaande en nieuwe klanten. Door dit nieuwe investeringspakket groeit de totale vastgoedportefeuille naar circa 450 miljoen euro na afwerking en is de beoogde investeringsgroei van de portefeuille naar 500 miljoen euro (of 15% van de totale vastgoedportefeuille van WDP ) in zicht tegen einde 2019.

Naar 500 miljoen euro tegen eind 2019

Vandaag, 1 oktober 2018, gaat in Roemenië de tweejaarlijkse WDP Investor Day van start. In de marge van dit event, kondigt WDP een reeks investeringen aan – samen goed voor een budget van circa 75 miljoen euro – met name vier panden op drie verschillende locaties in Roemenië via ontwikkeling en acquisitie voor zowel nieuwe als bestaande klanten. WDP verwacht voor deze nieuwe transacties een totaal initieel brutohuurrendement van circa 8,5%.

Dit nieuwe investeringsvolume ondersteunt de verdere uitbouw van de activiteiten van WDP in Roemenië. Na afwerking groeit de vastgoedportefeuille in Roemenië naar circa 450 miljoen euro en is de beoogde investeringsgroei van de portefeuille naar 500 miljoen euro (of 15% van de totale vastgoedportefeuille van WDP ) in zicht tegen einde 2019.

Metro en LPP kiezen voor WDP

Op zijn bestaande locatie te Stefanestii de Jos nabij Boekarest, gaat WDP van start met de bouw van twee nieuwbouwmagazijnen van in totaal circa 80.000 m2. Deze gebouwen worden ontwikkeld op het perceel dat eind 2017 werd aangekocht. Het nieuwe pand van in totaal 58.000 m2 enerzijds is een nieuwbouwmagazijn voor food logistics voor Metro. Het gebouw zal gefaseerd worden opgeleverd tegen begin 2020 en bestaat zowel uit een gedeelte niet-temperatuurgecontroleerde opslagruimte als een gedeelte voorzien van koeling en diepvries voor de distributie van voeding. Metro tekent voor deze locatie een langetermijnhuurcontract van tien jaar.

Anderzijds zal kledingspecialist LPP zijn e-commerce activiteiten vestigen in een te ontwikkelen distributiecentrum van ruim 22.000 m2 dat wordt opgeleverd in de loop van het tweede kwartaal van 2019. LPP zal dit nieuwbouwmagazijn huren voor een periode van tien jaar. WDP voorziet voor deze projecten een investeringsbudget van circa 43 miljoen euro. Eerder werden op deze locatie door WDP distributiecentra ontwikkeld en verhuurd aan Decathlon en Carrefour , samen goed voor een oppervlakte van circa 49.000 m2. Bovendien is er op deze locatie nog ruimte voor verdere ontwikkeling.

Het WDP -park te Stefanestii de Jos is gelegen op het knooppunt van de ring rond Boekarest met de A3-autosnelweg die de hoofdstad met het noorden van het land verbindt, in een wijk met een groeiende concentratie aan koopkracht, en vormt dus een uitstekende uitvalsbasis voor e- fulfilment, e-commerce, logistieke dienstverlening en distributie. Ook voor food retailers is deze locatie interessant. Eerder al centraliseerde bijvoorbeeld Mega Image (het Roemeense filiaal van Ahold Delhaize) zijn distributieactiviteiten in deze regio.

WDP logistiek park te Cluj-Napoca

WDP verwerft op deze locatie een bestaand magazijn met een oppervlakte van ongeveer 33.000 m2. Het huurcontract met Profi heeft een resterende looptijd van tien jaar. De retailer breidt zijn partnership met WDP op die manier verder uit na de eerdere ingebruikname van een nieuw gekoeld distributiecentrum op deze site. Supermarktketen Profi centraliseert hier immers zijn retail dienstverlening van groenten en fruit voor de regio Transsylvanië. Daarnaast huurt Profi nog een nieuwbouwmagazijn van WDP te Roman.

Deze aankoop zorgt er bovendien voor dat WDP eigenaar wordt van het volledige logistieke park in Cluj-Napoca (bijna 70.000 m2) en zal instaan voor het parkmanagement. Ook logistieke dienstverleners Arcese en KLG beschikken hier over een WDP -pand. Het investeringsbudget voor deze acquisitie betreft circa 22 miljoen euro.

Ursus Breweries in Buzau

Tenslotte kondigt WDP de bouw aan van een nieuwbouwmagazijn voor Ursus Breweries, een van de grootste brouwerijen in Roemenië. Ursus Breweries zal vanuit Buzau, gelegen ten noordoosten van Boekarest, zijn klanten in de hoofdstad beleveren. Het nieuwe distributiecentrum van circa 20.000 m2 is gelegen naast de bestaande brouwerij en wordt gehuurd voor een periode van tien jaar. Het investeringsbudget voor WDP bedraagt circa 10 miljoen euro.

Quote

Jeroen Biermans, general manager WDP in Roemenië: “De strategische locatie en de hoogstaande kwaliteit van onze sites in Roemenië, zorgen ervoor dat WDP een langetermijn partnership kan uitbouwen met zijn klanten op verschillende locaties in de ondersteuning van de groei van hun activiteiten.” “Met deze investeringen onderstrepen we het belang van Roemenië voor onze vastgoedportefeuille. De ‘ Investor Day’ die vandaag van start gaat, bevestigt dit andermaal”, voegt Joost Uwents, CEO WDP , toe.