Ageas tekent overeenkomst om belang van 40% te verwerven in de Indiase Niet-Leven verzekeraar RSGI

Ageas maakte bekend dat het vandaag een overeenkomst heeft gesloten om 40% van het aandelenkapitaal van de Indiase Niet-Leven verzekeraar Royal Sundaram General Insurance Co. Limited (RSGI) over te nemen voor een totaalbedrag van EUR 186 miljoen[1].

 

RSGI is een top 10-private speler op de Indiase algemene verzekeringsmarkt met sterke posities in Auto- en Ziekteverzekeringen. De onderneming heeft uitgebreide distributiecapaciteiten met een netwerk dat het hele land beslaat. Dit omvat ruim 5.600 agenten, 700 kantoren en gevestigde relaties met banken en andere distributiepartners, zowel online als offline. In 2018[2] genereerde RSGI een premie-inkomen van EUR 321 miljoen en een nettowinst van EUR 10 miljoen. Tussen 2015 en 2018 bedroeg de jaarlijkse groei van respectievelijk het premie-inkomen en de nettowinst 19% en 55%.

De transactie moet nog worden goedgekeurd door de toezichthouders en wordt naar verwachting in de eerste helft van 2019 afgerond. Na de overname heeft Ageas 40% van het aandelenkapitaal van RSGI in bezit, Sundaram Finance 50% en diverse andere aandeelhouders de resterende 10%.

De overname sluit aan bij de strategie van Ageas zoals deze in het onlangs bekendgemaakte strategisch plan Connect21 is vastgelegd, om de activiteiten uit te breiden in snel groeiende markten waarin Ageas al actief is en waarbij de focus in het bijzonder op verzekeringen in Niet-Leven ligt.

De overname zal de Solvency II-ratio van de Groep met ongeveer 5% verminderen.

De transactie heeft geen effect op het aandeleninkoopprogramma in het kader van het strategisch plan Connect Group 21 zoals op 19 september 2018 bekendgemaakt.

Bart De Smet, CEO van Ageas , zei het volgende over de overeenkomst: "De samenwerking met Sundaram Finance, een gevestigde onderneming met een grote kennis van de Indiase verzekeringsmarkt, biedt ons een uitgesproken kans om het potentieel aan te boren van een van 's werelds grootste economieën, met een verzekeringsmarkt die de komende jaren naar verwachting aanzienlijk zal groeien. We zijn al actief op de Indiase levensverzekeringsmarkt en kunnen nu ook de kansen op de niet-levenmarkt volledig benutten. Wij hebben er alle vertrouwen in dat de verzekeringsexpertise van Ageas , in combinatie met de marktkennis en marktpositie van Sundaram Finance, RSGI naar het volgende niveau kunnen tillen inzake omvang en winstgevendheid."

T T Srinivasaraghavan, Managing Director van SFL, zei: "De afgelopen 18 jaar heeft Royal Sundaram een uitmuntende reputatie opgebouwd op de markt, dankzij zijn uitstekende klantendienst, vooral op het gebied van het beheer van schadegevallen. De onderneming is sterk gegroeid in de gekozen segmenten, en ziet zijn winstgevendheid snel aantrekken. Voor de volgende groeifase zijn we erg verheugd dat we een partnership met Ageas kunnen aangaan. Zijn wereldwijde ervaring, ook in verschillende Aziatische landen, zal een troef zijn. Wij zijn er van overtuigd dat de unieke aanpak van Ageas om te werken via lokale partnerships en joint ventures over heel Azië een aanzienlijke toegevoegde waarde kan betekenen voor Royal Sundaram."
Ageas is een beursgenoteerde internationale verzekeringsgroep met 190 jaar vakkennis en ervaring. De groep biedt zowel particulieren als zakelijke klanten Levens- en Niet-levensverzekeringen die zijn ontworpen om aan hun specifieke behoeftes te voldoen. Vandaag én in de toekomst. Als een van de grotere Europese verzekeraars richt Ageas zich op Europa en Azië, de twee werelddelen die samen het belangrijkste deel van de wereldwijde verzekeringsmarkt uitmaken. Ageas is succesvol actief in verzekeringsactiviteiten in België, het VK, Luxemburg, Frankrijk, Portugal, Turkije, China, Maleisië, India, Thailand, Vietnam, Laos, Cambodja, Singapore en de Filipijnen via een combinatie van 100% dochterondernemingen en langetermijnpartnerschappen met sterke financiële instellingen en belangrijke distributeurs. In de landen waar Ageas actief is, behoort deze tot de marktleiders. De onderneming heeft een personeelsbestand van meer dan 50.000 mensen en rapporteerde in 2017 een jaarlijks premie-inkomen van bijna EUR 34 miljard (alle cijfers tegen 100%).

Royal Sundaram General Insurance Co. Ltd. is een dochtermaatschappij van Sundaram Finance, een toonaangevende aanbieder van financiële diensten met hoofdkantoor in het Zuid-Indiase Chennai. Sundaram Finance is een beursgenoteerd bedrijf met een marktkapitalisatie van EUR 1,9 miljard die diensten levert waaronder algemene verzekeringen, financieringen, beleggingsfondsen, uitbesteden bedrijfsprocessen, IT-diensten en retaildistributie. Royal Sundaram General Insurance Co Ltd. is India's eerste algemene verzekeraar in de privésector en verkreeg in 2000 zijn vergunning. Momenteel bezet de onderneming de 9e plaats in dat marktsegment (exclusief verzekeraars die uitsluitend ziekteverzekeringen aanbieden). Het bedrijf biedt innovatieve algemene verzekeringsoplossingen voor personen, gezinnen en het bedrijfsleven, zowel rechtstreeks als via tussenpersonen en partners. RSGI biedt auto- ziekte-, persoonlijke ongevallen-, woning- en reisverzekeringen voor individuele personen. Voor het bedrijfsleven levert de verzekeraar gespecialiseerde producten voor brand-, scheepvaart-, technische, aansprakelijkheids- en business interruption-risico's. Royal Sundaram heeft ook speciaal ontwikkelde producten voor kleine en middelgrote ondernemingen en klanten op het Indiase platteland.
[1] Koopovereenkomst voor een prijs van INR 15,2 miljard, wat overeenkomt met EUR 186 miljoen tegen een EUR/INR-koers van 13/11/2018 van 81,74

[2] Indiase boekjaren met een jaarafsluiting eind maart


Bijlage