Zo stel je de juiste verlichting voor je kantoor samen

Er zijn zo van die bedrijven die graag het voortouw nemen als het gaat over innovatieve kantoorinrichting. Microsoft is daar meer dan gewoon een voorbeeld van. Met zijn campus te Redmond, Washington, vertolkt het kantoor van de toekomst. In dat kantoor blijkt verlichting een cruciale rol te spelen. Geheel onlogisch is dat natuurlijk niet: experts weten al langer dan vandaag dat een goede kantooromgeving staat of valt met de juiste verlichting. Maar hoe ziet dat er nu uit, de juiste verlichting voor op kantoor? Een pasklaar antwoord blijkt niet mogelijk te zijn.

Inrichtingkantoren

Verlichting afstemmen op het type werkzaamheden

Waar Europa een norm hanteert van ongeveer 500 Lux bij algemeen kantoorwerk, hoeft dat nog niet automatisch de ideale keuze te zijn. Veel blijkt afhankelijk te zijn van het type werkzaamheden. Bij beeldschermwerk volstaat dat inderdaad. Wel kies je dan best voor een kleurtemperatuur tussen drie- en vierduizend Kelvin en een kleurweergave van 80 Ra of hoger (af te lezen op de lampcode). In receptie-, koffie- en ontspanningsruimtes mag het wat meer zijn en zal je best lampen kopen met een warmere kleurtemperatuur.

In sommige gevallen zal echter ook koude verlichting de aanbeveling verdienen. Dat is voornamelijk het geval bij werkzaamheden die een vorm van alertheid vereisen of bij manuele inspanningen. Onder andere voor architecten, ontwerpers en in de gezondheidszorg wordt meestal gekozen voor een kleurtemperatuur van ruim 6.000 K of hoger. Het is met andere woorden niet onlogisch dat een enkel kantoorgebouw uiteenlopende kleurtemperaturen kent.

Let op met tl-verlichting

Lange tijd waren tl-lampen de regel voor kantoorverlichting. Tegenwoordig stapt men daar steeds vaker van af. Alles heeft te maken met de zichtbare en onzichtbare flikkeringen die zo’n buizen kenmerken. Die trillingen zouden bij langdurige blootstelling immers hoofdpijn en concentratieverlies veroorzaken. In een bezoekershal kunnen tl-lampen zeker nog door de beugel, maar waar men werkt of langdurig aanwezig is, horen ledlampen de voorkeur te genieten.

De ruimte zal de verlichting beïnvloeden

Goede verlichting of niet: een gezonde kantoorinrichting blijft altijd belangrijk. Grote kasten kunnen bijvoorbeeld gevaarlijke schaduwen in het leven roepen en het is lang geen uitzondering dat sommige medewerkers al eens in een donker hoekje wegkwijnen. Pas de verlichting dus ook aan in functie van de ruimte. Voorzie indien nodig extra lichtbronnen. Een bijkomstige bureaulamp per werkplaats is hoe dan ook een aanrader.

Maak de verlichting slim

Het is een feit dat de natuurlijk lichtinval nooit te voorspellen valt. Verschillende factoren spelen hier dan ook een rol. Denk onder andere aan het weer, het seizoen, de oriëntatie of het moment van de dag. Logischerwijs kan je op voorhand niet voorspellen in welke mate de kunstmatige verlichting moet bijspringen. Een dimmer kan hier wonderen verrichten.

Tegenwoordig zijn er eveneens slimme verlichtingsnetwerken verkrijgbaar die automatisch bijspringen waar nodig. Vooral in nieuwbouwomgevingen wordt verwacht dat zij aan belang zullen winnen.