De invloed van het weer op de energierekening

De donkere en koude wintermaanden staan weer voor de deur. Dat heeft grote gevolgen voor het energieverbruik. De verwarming en verlichting worden vaker aangezet, met als gevolg dat het energieverbruik in de maanden december, januari en februari aanzienlijk stijgt. Sommige omstandigheden hebben veel invloed op de hoogte van de energierekening. Zoals het bouwjaar van de woning, het aantal personen in het huishouden én de manier waarop mensen met energie omgaan.

Energieaandelen

Hoog energieverbruik in de winter

Stookkosten zijn een groot aandeel op de energierekening. Hoe strenger de winter, hoe meer er gestookt wordt. Uit onderzoek van Essent blijkt dat een gemiddeld huishouden ongeveer € 1000,- per jaar besteedt aan aardgas. Hiervan gaat zo'n 60%, dus € 600,-, op aan het gasverbruik in de winter. Het aardgasverbruik is ruim 400% hoger in de winter. Ook het elektriciteitsverbruik ligt is in de wintermaanden een stuk hoger dan in de zomer: er wordt ruim 25% meer elektriciteit gebruikt. Dit komt bijvoorbeeld door de verlichting die in de winter eerder wordt aangezet.

Voorschotbedrag blijft hetzelfde

Iedere maand betaalt men per vooruitbetaling een termijnbedrag voor de uiteindelijke jaarafrekening. Dat is nodig omdat de energieleverancier natuurlijk niet weet hoeveel energie er maandelijks verbruikt zal worden. Aan de hand van een aantal persoonlijke gegevens omtrent het huishouden, wordt het jaarverbruik ingeschat en wordt het termijnbedrag gelijkmatig verdeeld over de twaalf maanden. De kosten gaan dus niet omhoog in de winter, aangezien hetzelfde voorschotbedrag betaald blijft worden. In de winter wordt het hoge energieverbruik dan weer gecompenseerd met het lage energieverbruik in de zomer.

Energie besparen in de winter

Het is erg effectief om met name in de winter te besparen op de stookkosten. Als er flink wordt bespaart, dan kun je als particulier flink wat geld terugkrijgen en kan het maandelijkse termijnbedrag ook naar beneden worden bijgesteld. Energie besparen in de winter kan uiteindelijk wel tot €350,- per jaar opleveren. Het isoleren van de woning is één van de beste investeringen om op stookkosten te besparen. Tocht is namelijk één van de belangrijkste oorzaken waardoor warmte uit de woning ontsnapt. Het aanbrengen van dakisolatie, vloerisolatie of spouwmuurisolatie vergt wel een flinke investering. Gelukkig zijn er ook eenvoudige maar effectieve bespaarmogelijkheden beschikbaar om de woning beter te isoleren. Denk hierbij aan het plaatsen van tochtstrips. Ook de thermostaat één graad lager zetten en de verwarming uitschakelen in kamers waar niemand aanwezig is, zorgt voor een reductie van de stookkosten. Vergeet ook de gordijnen niet dicht te doen tijdens de koude wintermaanden. Dit scheelt ook warmteverlies.

Overstappen naar een andere energieleverancier

Naast het besparen door het huis slimmer te verwarmen, is het ook mogelijk door te besparen door energie te vergelijken. Vooral in de winter worden mensen zich bewust van hun energieverbruik. Dit zorgt ervoor dat veel mensen energie vergelijken op diverse vergelijkingswebsites. Via die weg is het makkelijk te controleren hoeveel er bespaard kan worden door over te stappen naar een andere aanbieder.