Naderend verbod op online gokreclame in Belgie

Minder gokreclames in België vanaf 2019

Als inwoner van België kom jij regelmatig in aanraking met reclame van goksites, of je nu wilt of niet. Er wordt namelijk veel reclame gemaakt door deze goksites. Zo zie jij vast en zeker een advertentie van zo’n site staan wanneer jij ’s ochtends de krant openslaat. Ook wanneer jij regelmatig televisie kijkt, zie jij vast en zeker een reclame van een goksite voorbijkomen. Kranten en televisie zijn namelijk ongekend populair om mensen naar een online site voor gokken te trekken. Erger jij je dood aan dit soort reclames? Dan heb je geluk. Vanaf 2019 mogen goksites in België namelijk aanzienlijk minder reclame maken dan nu het geval is.

Oorzaak: aangescherpte kansspelwet

Belgische online casino’s en bookmakers maken nu nog honderduit reclame. Jij hebt ongetwijfeld weleens een reclame van een goksite voorbij zien komen rond een sportevenement dat jij op televisie aan het volgen was. De meeste van deze Belgische sites proberen op deze manier meer mensen naar zich toe te trekken. Hoe vaker mensen een reclame van een bepaalde goksite zien, hoe groter de kans immers is dat ze daar ooit een gokje gaan wagen. Dat is de kracht van herhaling. Doordat de Belgische regering de Kansspelwet heeft aangescherpt, ga jij vanaf 2019 aanzienlijk minder reclames zien van goksites.

Alleen nog reclame op eigen site

Vrijwel iedere Belgische goksite gebruikt momenteel internet, televisie en geprinte media om in te adverteren. Dit mogen zij nog tot en met 31 december van dit jaar doen. Vanaf 2019 is het namelijk alleen nog maar toegestaan om reclame te maken op hun eigen website. Dit is één van de aanscherpingen van de Kansspelwet. Jij zult straks dus geen advertenties van goksites meer tegenkomen op andere websites.

Een andere aangescherpte regel is die rond de reclame op televisie. De meeste goksites bieden tegenwoordig de mogelijkheid aan om te wedden op sportwedstrijden. Het is voor hen dus hartstikke interessant om reclame te maken rond sportevenementen die op televisie uitgezonden worden. Dit wil de Belgische overheid vanaf komend jaar echter ook niet meer zien. Het blijft overigens niet alleen bij reclame rond sportevenementen. Het is voor goksites vanaf 2019 ook verboden om reclame te maken rond programma’s die ’s ochtends en in de middag worden uitgezonden. Er kijken dan namelijk veel kinderen en jongeren naar de televisie. Tot slot wordt het ook rond avondprogramma’s die populair zijn onder jongeren verboden om reclame te maken voor een goksite. Kortom: goksites hebben vanaf volgend jaar een stuk minder mogelijkheden om reclame te maken.

Wat is de reden achter het besluit

De Belgische overheid is bekend met het feit dat er in België betrekkelijk veel gegokt wordt op het internet. Steeds meer Belgen weten hun weg naar een goksite te vinden. Op zich geen probleem natuurlijk, want dit is volkomen legaal in België. Probleem is alleen dat er steeds meer gokverslaafden komen. Jongeren zijn met name een kritische groep. Zij zijn namelijk bijzonder gevoelig voor gokken en kunnen nog lang niet altijd even goed omgaan met hun geld. Wanneer zij via een reclame van een goksite een aantrekkelijke bonus voorgeschoteld krijgen, is de kans groot dat zij de site bezoeken, er een account aanmaken en gaan gokken. De regering van België verwacht dat er minder jongeren gaan gokken wanneer er minder reclame gemaakt wordt. Het is echter maar de vraag of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren.

Gokken binnen het illegale circuit

Naast de reclames heeft de aangescherpte Kansspelwet ook gevolgen voor de bonussen die goksites verstrekken aan nieuwe spelers. Hier moeten goksites namelijk mee minderen. Voor elke site geldt voortaan een maximum van 275 euro aan bonussen per speler per maand. Dit is natuurlijk koren op de molen van goksites binnen het illegale circuit. Waarom? Omdat zij zich natuurlijk niets aantrekken van de aangescherpte Kansspelwet. Hierdoor kunnen zij spelers bonussen blijven bieden die ver boven de 275 euro per maand stijgen. Dankzij de aangescherpte regels van de Kansspelwet wordt het dus een stuk interessanter om naar het illegale circuit te kijken.