Crédit Suisse vraagt commissie van grote rekeninghouders

Grote bedrijven en pensioenfondsen zullen in de toekomst een commissie moeten betalen op hun financiële activa bij de Zwitserse bank Crédit Suisse. Dat heeft Crédit Suisse, de tweede grootste bank van Zwitserland, tegenover het Zwitserse persbureau Schweizerische Depeschenagentur (SDA) bevestigd.

De beslissing is volgens de instelling ingegeven door een maatregel van de Banque Nationale Suisse om de basisrente tot minus 0,75 procent terug te schroeven. Die renteverlaging werd ingegeven door een streven om valutahandelaars te ontmoedigen om massaal Zwitserse franken op te kopen. Het is niet bekend wanneer Crédit Suisse de nieuwe maatregel zou introduceren.

De Zwitserse nationale bank had in december aangekondigd een negatieve intrestvoet van minus 0,25 procent te zullen introduceren. Eerder deze maand eraan toegevoegd dat die maatregel met 0,50 procent zou worden opgedreven.

Kleine klant blijft gespaard

“In het licht van die ontwikkelingen heeft Crédit Suisse beslist om een commissie aan te rekenen op de activa van institutionele klanten en grote ondernemingen,” aldus een woordvoerder van de Zwitserse bank.

Er werd niet aangegeven hoeveel commissie aan de klanten van de bank zouden worden aangerekend. Wel werd benadrukt dat de maatregel geen betrekking zal hebben op kleine of middelgrote ondernemingen en private klanten.De Zwitserse nationale bank probeert met diverse maatregelen te beletten dat investeerders uit vrees voor problemen met de euro of de roebel massaal naar de Zwitserse frank zouden vluchten.

Drie jaar geleden introduceerde Crédit Suisse, samen met sectorgenoot UBS , al een vorm van negatieve intrestvoeten op de Zwitserse accounts van financiële instellingen om te beletten dat rivalen hun concurrentiepositie in Zwitserland zouden kunnen versterken.

De twee instellingen werden recent ook zwaar getroffen door de beslissing van de Zwitserse nationale bank om de Zwitserse frank los te koppelen van de euro.

Bron: Express.be