Fluxys neemt Zweedse gasnetbeheerder Swedegas over

De Belgische gasnetbeheerder Fluxys neemt samen met zijn Spaanse partner Enagas de Zweedse groep Swedegas over van investeerder EQT Infrastructure, die gecontroleerd wordt door de Zweedse familiale groep Wallenberg. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt.

Swedegas werd bijna twee jaar geleden in de etalage geplaatst. Daarbij werd aangegeven dat de verkoop mogelijk 50 miljoen euro zou kunnen opleveren. Swedegas is eigenaar van 620 kilometer gaspijpleidingen in het zuiden en het westen van Zweden en is ook uitbater van een ondergrondse gasopslagplaats. Bovendien heeft de Zweedse groep plannen om in Göteborg een gasterminal te bouwen.

Fluxys zegt dat de overname van Swedegas kadert in de internationale groeistrategie van de Belgische gasnetbeheerder. Het bedrijf heeft onder meer al participaties in het transportnet tussen Groot-Brittannië en het Europese vasteland, de toekomstige gasterminal in de Franse havenstad Duinkerke en pijpleidingen in Duitsland, Zwitserland en Italië.

Bron: Express.be