3 tips als je nadenkt over een bedrijfsovername

Wil je je bedrijf verkopen? Omdat je zelf iets anders wil gaan doen, of omdat je het bedrijf nu voor een goede prijs kunt verkopen? Omdat enerzijds een goede prijs interessant is, maar het ook belangrijk is in wiens handen je bedrijf terecht zal komen, dien je een bedrijfsovername goed voor te bereiden. Wat de eerste stappen zijn die je moet nemen als je nadenkt over een bedrijfsovername? JUMP specialist in bedrijfsoverdracht, financiering en investeringen geeft drie tips.

1. Bepaal de waarde van het bedrijf

Bedrijfsovernames
Als je nadenkt over de verkoop van je bedrijf is het allereerst belangrijk om de waarde van je bedrijf te bepalen. Omdat je wil weten of het financieel aantrekkelijk is nu te verkopen, maar ook omdat je goed voorbereid bij potentiële kopers wil komen. Een waardebepaling is mogelijk aan de hand van bijvoorbeeld de laatste jaarrekeningen. Cijfers waarnaar onder andere gekeken dienen te worden zijn omzetcijfers en (bruto) winstmarges. Ook is het altijd goed de boekhouding in zijn geheel te beoordelen.

2. Doe onderzoek naar potentiële kopers

De tweede te nemen stap voor een bedrijfsovername is onderzoek doen naar potentiële kopers. De prijs van het bedrijf wordt immers mede bepaald door vraag en aanbod. Zijn er meerdere potentiële kopers, dan kan dit de prijs beïnvloeden. Tijdens het onderzoek kan er voorkeur ontstaan voor bepaalde partijen. Bijvoorbeeld omdat je meer vertrouwen in hebt hoe zij het bedrijf zullen voortzetten, hoe zij de producten of diensten in de toekomst zullen ontwikkelen of om zullen gaan met over te nemen personeel. Mocht u met meerdere potentiële kopers in gesprek willen, houd er dan wel rekening mee dat zij mogelijk exclusiviteit gedurende het verkooptraject willen bedingen. Dit maakt het jou onmogelijk tegelijkertijd met meerdere partijen in onderhandeling te gaan om zo tot een hogere prijs te komen.

3. Benader de kopers en maak kennis

Heb je een shortlist met potentiële kopers, of is er al een sterke voorkeur voor een bepaalde partij? Nu je meer informatie hebt over de markt, en wat de waarde is van het bedrijf, wordt het tijd de potentiële kopers te benaderen en kennis te maken. Nu kun je informeren of zij interesse hebben in de bedrijfsovername, voor welke bedrag en tegen welke voorwaarden. De eerste gesprekken zijn vaak informeel en verkennend, later zullen ze diepgaander en formeler worden.

Voor deze gesprekken wordt altijd aangeraden een externe adviseur in te schakelen. Zeker als het om onderhandelingen gaat, aangezien dit echt een vak apart is. Je wil tenslotte de beste prijs en voorwaarden eruit halen, maar de kopende partij zal dit juist vanuit hun oogpunt willen.