Add Value tipt recente IPO-ers Damrak

Het opvallendste nieuwsfeit van de maand mei is dat het Add Value Fund een belang in de leidende funderingsbouwer Sif Group heeft verworven door in te schrijven op de beursintroductie tegen € 14 per aandeel. Dit belang is gefinancierd door deels winst te nemen op de posities in Aalberts Industries, Acomo , BE Semiconductor Industries, Kendrion en Vopak . Sif Group maakt 4,6% van de portefeuille uit.

Sif Group

Willemburgers
Willem Burgers

Sif Group kende een vliegende start in 2016. In het eerste kwartaal van het jaar werd een contributie omzet (omzet minus verkoopkosten, waaronder grondstofkosten, uitbesteed werk, logistieke kosten en overige extern gerelateerde projectkosten) van € 108,4 miljoen gerealiseerd tegen € 44,9 miljoen in Q1 2015, een stijging van 141%. Sif produceert de funderingen voor offshore wind projecten doorgaans één of twee jaar voordat het betreffende project met de productie aanvangt. Voor het gehele boekjaar 2016 is nu al sprake van een vol orderboek voor de sector Offshore Wind, terwijl het orderboek voor de sector Olie & Gas het break even niveau heeft bereikt voor zowel 2016 als 2017. Teneinde aan de toenemende vraag te kunnen voldoen, is Sif vorig jaar gestart met de bouw van een aanvullende productiecapaciteit. Volgens de fondsbeheerders kent de huidige beurskoers nog voldoende opwaarts potentieel.

De afgelopen maand presteerde Kendrion bovengemiddeld in de portefeuille. De nieuw geformuleerde strategie van de onderneming sprak zichtbaar tot de verbeelding van beleggers. Ofschoon de gepresenteerde cijfers over Q1 een dalende tendens suggereren, was onderliggend toch sprake van een verbetering: in vergelijking met Q4 2015 steeg de omzet met 6,4% en kwam het bedrijfsresultaat significant hoger uit. CEO Joep van Beurden lichtte tijdens een goed bezochte analistenbijeenkomst de nieuwe strategie en doelstellingen van Kendrion voor de komende drie jaar toe. Het uitgangspunt van de strategie is om per eind 2018 een EBITA-marge van 10% te realiseren bij een gemiddelde jaarlijkse autonome omzetgroei van 5%. Deze autonome groei komt overigens overeen met het gemiddelde groeitempo sinds 2010.

De nieuwe strategie bestaat uit drie onderdelen: vereenvoudiging, focus en groei. De organisatiestructuur wordt vereenvoudigd teneinde de besluitvorming te versnellen en om tot een betere allocatie van medewerkers en kapitaal te komen. Er wordt meer nadruk gelegd op gebieden met een duidelijk groeipotentieel, gekoppeld aan markt- en marge-expansie mogelijkheden.

Burgers en Wiersma waren aanwezig op de jaarvergadering van ASM International, toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie. CEO Chuck del Prado schetste een optimistische toekomstvisie voor de onderneming, die toonaangevend is in de markt van Atomic Layer Deposition (ALD). Het marktaandeel kan in het lopende boekjaar verder toenemen. Met name de toonaangevende en leidende positie van ASM International in ALD-applicaties wordt momenteel onvoldoende op waarde geschat. Vandaar dat de fondsbeheerders de positie in ASM International onverkort handhaven in de bovenste regionen van de portefeuille.

Tijdens een bedrijfsbezoek aan Nedap spraken de fondsbeheerders over de transitiefase waarin de onderneming zich bevindt. Nedap richt zich steeds nadrukkelijker op het op- en uitbouwen van leidende posities in de markten waarin zij actief is. Dit moeten markten zijn die een ruim potentieel bieden. Tegelijkertijd moet er voldoende perspectief zijn op een leidende marktpositie op termijn. Voor het lopende boekjaar rekent Add Value Fund op een bescheiden stijging van de winst per aandeel uit gewone bedrijfsuitoefening. Voor 2017 ligt een sterkere toename in de richting van € 2,50 in het verschiet, tenzij er zich een aanmerkelijke verslechtering in de externe marktomstandigheden aandient.

Brunel

Hilcowiersma
Hilco Wiersma

De fondsbeheerders waren aanwezig op de jaarvergadering van detacheringsbedrijf Brunel International. CEO Jan Arie van Barneveld schetste een genuanceerd beeld van de huidige status van de onderneming. Jarenlang zorgde de detachering van specialisten in de olie- en gassector voor de hoogste inbreng in omzet en resultaten, maar anno 2016 is dit beeld omgeslagen. Daarentegen trekt bij Brunel Europa de detachering van ingenieurs en financieel specialisten in vooral Nederland en Duitsland stevig aan.

Voor geheel 2016 houdt Van Barneveld grosso modo rekening met een evenaring van de resultaten van 2015. Op de jaarvergadering rekent hij voor dat Brunel een financiële buffer van € 40 miljoen aanhoudt om flexibel te kunnen opereren en dat daarnaast aan een oorlogskas van € 60 miljoen wordt vastgehouden. Dit betekent dat, bij overigens gelijke omstandigheden, ook over 2016 een bedrag van €80 miljoen beschikbaar is om uit te keren aan aandeelhouders.

In mei realiseerden 6 van de 15 participaties (= 40%) vanher Add Value Fund een positieve koersperformance. Op een 12-maands basis noteren 7 van de 14 (exclusief Flow Traders) participaties (= 50%) een positieve koersperformance. Het aandeel Flow Traders was in mei wederom een dissonant met een scherpe koersreactie. Weliswaar was deze door de dividenduitkering van € 1,00 per aandeel minder scherp, toch was het voor dit dividend gecorrigeerde verlies van 8,0% relatief fors te noemen. Er was geen specifieke aanleiding voor deze koersdaling. Verder is de positie in Accell Group licht uitgebreid.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.