Het oversluiten van een hypotheek

Het oversluiten van een hypotheek komt neer op het aflossen van de oude hypotheek en gelijk afsluiten van een nieuwe hypotheek. Dit kan in veel gevallen aantrekkelijk zijn. Denkt u bijvoorbeeld aan de huidige extreem lage rentestanden. In veel gevallen heeft de nieuwe hypotheek dan een langere rentevaste periode met lagere rentelasten. Verder zijn ook de bijkomende kosten hiervoor fiscaal aftrekbaar. Het kan dus zeker lonend zijn om de plussen en minnen van het oversluiten van een hypotheek goed op een rij te zetten. Een partij die helpt bij hypotheek oversluiten is bijvoorbeeld Ikbenfrits.nl.

Scala aan aanbieders

Er is een heel scala aan hypotheekaanbieders die u graag helpt om een hypotheek over te sluiten. Maar u moet natuurlijk niet over 1 nacht ijs gaan want een hypotheek heeft een gigantische invloed op uw financiële huishouding. Eén van de belangrijkste factoren voor de hypotheek is de hoogte van uw huidige inkomen. Daarnaast natuurlijk ook uw arbeidsverband, indien u een vast contract heeft dan biedt dit de hypotheekgever veel meer zekerheden en kan hij u een lagere rentevoet aanbieden. Tevens spelen ook uw leeftijd en gezondheid mee. U raadt het al, op basis van veel variabelen komen er veel vragen en opties voorbij.

Natuurlijk hoeft een nieuwe hypotheek niet perse voor een nieuw huis te zijn. Het kan natuurlijk ook een ‘update’ zijn voor uw huidige huis of voor een verbouwing ervan of natuurlijk enkel voor het verkrijgen van een lagere rente.

Extra kosten

Helaas zijn er in de hypothekenwereld veel kosten waar mensen al snel overheen kijken. We zetten de zes bekendste posten op een rij:

  • Brandverzekering
  • Schattingskosten
  • Dossierkosten
  • Reserveringprovisie
  • Schuldsaldoverzekering
  • Bankkosten

    Op veel van deze posten loont het absoluut de moeite om hier goed de beste keuzes voor te vinden. Vooral bij de bankkosten kunnen consumenten behoorlijk besparen. Over de afgelopen decennia zijn deze kosten hard omhoog gegaan. Bankkosten is eigenlijk een verzamelnaam voor alle kosten die gerelateerd zijn aan bankzaken. Denkt u bijvoorbeeld de kosten voor een bankrekening, een creditcard, transacties, kosten van het rood staan et cetera. Wanneer mensen bij bank A een hypotheek hebben dan blijven ze daar ook met de rest van hun onderdelen (zoals de betaalrekening, verzekeringen, creditcard et cetera ook bij zitten). Het kan echter heel voordelig zijn om hier aan ‘cherry picking’ te doen: dus om de voordeligste mix te maken bij de verschillende banken.