Hoe je overeind blijft als het zakelijk even minder gaat (schrijf een boek)

Chefkok Jamie Oliver ging vorig jaar failliet en komt nu met een nieuw boek. Goeie timing!

Hij had polletje-piek-haar en droeg een verwassen sweater boven een veel gedragen spijkerbroek. Ondertussen stond hij slissend te praten en te koken. In het begin was Jamie Oliver aandoenlijk leuk en zeker ook kundig, maar profileerde zich niet echt als Engelse topkok.

In tv-series zagen we hem koken en rondrijden in zijn kloffie richting restaurants. Ontmoetingen met locals gaven schwung aan de serie. Hij was de jonge jongen, de aanstormend topkok. Geen maatpak of Burkely tas. Dat alles was hem vreemd.

Bekende Britt die weet waar hij mee bezig is

In de loop der jaren veranderde dat. Hij ging eens naar de kapper, droeg wat andere shirtjes en inmiddels is hij een zakenman die zijn haar glad en strak achterover draagt, zijn bakkebaarden keurig in de plooi heeft, net als zijn overhemd. Een laptoptas is hem nog altijd vreemd, maar je mag wel spreken van een bekende Britt die weet waar hij mee bezig is.

Zijn ster was rijzende, en hij bereikte een enorme populariteit. En toch… Vorig jaar ging de Britse celeb en topkok failliet. In een interview laat hij weten: “We konden niet winnen. Ik was niet de enige- we kregen te maken met factoren die alle bedrijven in Groot-Brittannië treffen. Duizenden bedrijven redden het niet. We veranderden zoveel we konden, probeerden zo efficiënt mogelijk te worden, maar niet tegen elke prijs.” De keten Jamie’s Italian was niet te redden.

‘Ik ben geen zakenman’

“Megaconcerns kunnen harde klappen opvangen. Ik niet. De laatste vier jaar zijn loodzwaar geweest.” Uiteindelijk geeft hij toe geen zakenman te zijn. “Ik ben een creatieveling, een chef. Koks staan erom bekend belabberde ondernemers te zijn.” Waar hem dat in zit, wordt niet uit de doeken gedaan. Iets met inspelen op ontwikkelingen, en het niet flexibel zijn van restaurants. Het zouden logge ondernemingen zijn.

Toch blijft hij optimistisch, ook al doet hij nu een stap terug. Hij blijft televisie maken en boeken schrijven. Hij kon voor zijn nieuwste boek Veg geen beter moment kiezen om te lanceren. Inderdaad louter over groenten. Daarmee lift hij mee op de trend dat vlees uit is en groenten in zijn. Uiteraard hoort bij dit boek een begeleidende tv-serie.

We mogen potjes gebruiken

Het is al twintig jaar geleden dat hij begon met The Naked Chef. De tv-kok scoorde hoge ogen met zijn manier van koken. Ruim drie kwartier stond je in de keuken om zijn maaltijden te bereiden. Iedereen vond het leuk en lekker. “Tegenwoordig”, zo zegt hij in een interview, “zijn dat achttien minuten.” Dus mogen we ook potjes met chutney of pesto gaan gebruiken, anders redden we dit niet.