Solvay verhoogt haar productiecapaciteit voor natriumcarbonaat en -bicarbonaat om aan de wereldwijde groeiende vraag te voldoen

Brussel, 24 september 2019 --- Solvay zal de productiecapaciteit voor natriumcarbonaat in haar site in Green River (Wyoming, Verenigde Staten) met 600 kiloton verhogen om op lange termijn te kunnen voldoen aan de stijging van de wereldwijde vraag in verschillende toepassingen. Daarnaast zal Solvay zal haar capaciteit van natriumbicarbonaat in Devnya, Bulgarije, met 200 kiloton uitbreiden, om tegemoet te komen aan de groeiende vraag wereldwijd naar rookgasbehandelingen die de luchtkwaliteit verbeteren. Tezamen bedragen de investeringen €185 miljoen, gespreid over de komende drie jaar.

"Natriumcarbonaat en bicarbonaat zijn cash genererende en veerkrachtige activiteiten voor Solvay. In de context van een wereldwijd groeiende vraag zullen deze investeringen veerkrachtige kasstromen en een sterk rendement opleveren,” zei Christophe Clemente, Voorzitter van de Global Business Unit Soda Ash & Derivatives van Solvay. "De capaciteitsuitbreiding van Green River versterkt onze positie als duurzame leverancier, met lange termijn visie voor onze klanten. Onze fabriek behoort tot de meest competitieve natriumcarbonaat activa ter wereld en is ideaal gepositioneerd om tegemoet te komen aan de wereldwijde vraag van de markt.”

Naar verwacht zal de wereldwijde vraag naar natriumcarbonaat tussen 2018 en 2030 met 10 miljoen ton toenemen, exclusief China, en met 4 miljoen ton tegen 2023. De vraag wordt gevoed door exportmarkten zoals Zuidoost-Azië, Brazilië, het Midden-Oosten en Afrika voor de productie van detergenten, voor vlak- en verpakkingsglas, en Latijns-Amerika voor de extractie van lithium.

In Green River produceert Solvay natriumcarbonaat op basis van trona, een natuurlijk mineraal. De investering in 600 kiloton zal kunnen profiteren van de bestaande infrastructuur en zal gespreid worden over de komende drie jaar, met een verwachte opstart van de productie tegen het eind van 2021.

De capaciteitsuitbreiding met 200 kiloton natriumbicarbonaat van Solvay in Devnya, Bulgarije, maakt deel uit van de bestaande 75/25 gezamenlijke bedrijfsactiviteit met Sisecam. De nieuwe productielijn zal naar verwacht eind 2020 operationeel zijn. Ze zal SOLVAIR® sorbentia produceren, natrium-gebaseerde oplossingen voor de behandeling van uitlaatgassen van fabrieken, verbrandingsinstallaties en schepen, evenals BICAR®Z, een natriumbicarbonaatbuffer voor dierenvoeding.

 

Bijlage