Analytische gegevens beter presenteren door middel van een passend PowerPoint Template

Wie kent het spreekwoord: ‘’Een beeld zegt meer dan duizend woorden’’ niet? Precies, iedereen kent het spreekwoord, maar toch doet/denkt grotendeels van de bedrijven precies andersom. In dit artikel gaat het er dan ook over hoe je zo goed/mooi mogelijk jouw analytische gegevens kunt presenteren, met behulp van een PowerPoint template die perfect past bij jouw bedrijf.

Wat gaat er verkeerd?

Powerpoint2016
De analytische gegevens van jouw bedrijf kunnen nog zo goed zijn, maar als ze op de verkeerde manier worden gepresenteerd, zullen ze geen of bijna geen toegevoegde waarde hebben voor jouw bedrijf. Daarom is het van belang dat deze gegevens op een correcte, duidelijke en overzichtelijke manier worden gepresenteerd. Het spreekwoord: ‘’aandacht maakt alles mooier’’ geldt hier. Werknemers van een bedrijf maken namelijk meestal zo snel mogelijk een presentatie. Dit zorgt ervoor dat de presentatie onoverzichtelijk wordt en dit wordt meestal opgevat als slordig en mensen zullen hierdoor jouw analytische gegevens ook minder snel serieus nemen. Neem daarom één uurtje meer de tijd voor jouw presentatie en binnen de kortste keren zal je veranderingen plaats zien vinden. Mensen die een presentatie bijwonen waar aandacht aan is besteed en op een mooie/goede manier is opgesteld, zullen jouw cijfers dus ook betrouwbaarder en geloofwaardiger vinden dan de cijfers die worden gepresenteerd met een PowerPoint waar weinig tot geen aandacht aan is besteed.

We beginnen met de PowerPoint Template, elk bedrijf heeft er één en misschien nog wel meer. Het is van groot belang dat de PowerPoint template goed bij het bedrijf past. Dit is helaas maar door een aantal bedrijven goed begrepen en toegepast. Vaak wordt er namelijk niet optimaal gebruik gemaakt van de PowerPoint Templates en dat is zonde. Deze zijn namelijk aangeschaft door het bedrijf om presentaties juist beter en makkelijker te maken. Maar toch gebruiken grotendeels van de medewerkers de PowerPoint templates niet optimaal, ze plakken alleen maar een achtergrond en/of afbeelding in de presentatie, met daarbij een aantal tekstvakken. Dit is zó zonde, want een goede template waar optimaal gebruik van wordt gemaakt, kan voor de medewerkers van een bedrijf echt uren schelen. En daarnaast verbetert een PowerPoint template de leidraad en kwaliteit van de presentatie.

Een passende PowerPoint template

Een passende PowerPoint template voldoet aan een aantal eisen, dit kan natuurlijk verschillen per bedrijf. Maar we houden de algemene richtlijn aan:

 • Korte en bondige teksten
 • Juiste lettertype
 • Juiste fontgrootte (grote van het lettertype)
 • Leesbare teksten
 • Relevante en kwalitatief goede afbeeldingen
 • Het gebruik van screenshots, schema’s en diagrammen
 • Gebruik van data? Visualiseer deze met behulp van diagrammen
 • Maak tabellen overzichtelijk en makkelijk te begrijpen
 • Gebruik enkele overgangseffecten
 • Gebruik alleen basiskleuren

  Als je deze eisen toepast aan jouw PowerPoint template, zal deze als duidelijk en verzorgd worden ervaren. Zoals eerder aangegeven, gaan mensen er dan vanuit dat de inhoud van de presentatie ook echt betrouwbaar is.

  PowerPoint template maken

  Als organisatie heb je de keuze om zelf een PowerPoint template te maken of om een PowerPoint template te laten maken. Dit is geheel in eigen hand, maar de kans dat er een fout in de PowerPoint template zit is groter als je hem zelf maakt, dan als je hem laat maken.

  Als je zelf een PowerPoint template maakt, is het handig als je een PowerPoint template plug-in gebruikt. Dit zorgt ervoor dat iedereen in het bedrijf gebruik kan maken van de PowerPoint template en dat geeft weer een professioneel gevoel bij mensen, dat toch ook wel weer vertrouwen wekt. Naast de plug-in zijn de bovengenoemde eisen ook belangrijk voor het maken van een eigen PowerPoint template.

  Als de behoefte/tijd of wat dan ook er niet is om een eigen PowerPoint template te maken, is er altijd nog een mogelijkheid om een PowerPoint template te laten maken. Dit is mogelijk bij verschillende PowerPoint template bureaus. Zelf kan je dan aangeven welke slides je nodig hebt en welk design bij jouw bedrijf past. Zodat de klant een goed gevoel krijgt wat voor bedrijf jullie zijn en dat jullie waarde hechten aan een verzorgde en betrouwbare presentatie.