Solvas over Corona

Tot voor nieuwjaar was Corona dat flesje met een stukje limoen dat ’s zomers extra verfrissing bracht op het strand. Mexicaanse fiesta. Maar nu corona plots ook dood en verderf zaait is er geen reden meer tot feest.

Maar is er reden tot paniek? Voorlopig niet. De kans dat we een gewone griep krijgen is nog steeds ontelbaar veel groter dan dat het coronavirus ons te pakken krijgt, zeggen specialisten. Moeten wij ons zorgen maken? Waarschijnlijk niet. Maar stel – zonder de paniekzaaier te willen uithangen - stel dat het meedogenloze virus net als het biertje tòch de wereld verovert.

Soms vraagt een mens zich af… welke impact dat zou hebben op ons land? Om de grote stroom corona-patiënten op te vangen bouwt China op minder dan tien dagen tijd een ziekenhuis van 25.000 m2. In België duurt de bouw van een hospitaal al snel tien jaar… En wie zou dat betalen? De federale overheid? De Vlaamse? Zouden we er überhaupt wel uit geraken als je ziet hoe lang een rondje regeringsvorming bij ons moet duren. En kunnen wij dat betalen? Terwijl Nederland en Duitsland door een goede budgettering en duidelijke keuzes miljarden te veel hebben op hun begroting, blijft België maar tekorten opstapelen. En met corona nog een extra diep gat erbij…

Welke impact zou corona hebben op ons sociale leven? China isoleert 50 miljoen mensen om een wereldwijde pandemie te voorkomen. 50 miljoen. Dat is 5 keer meer dan dat er Belgen zijn. Inwoners van Wuhan, de stad waar het virus voor het eerst opdook, durven amper buitenkomen. Multinationals als Starbucks, McDonald’s en IKEA sluiten hun filialen, fabrieken blijven verlengd dicht, zelfs de productie van de iPhone loopt mogelijk vertraging op door het coronavirus. Hoe zou onze economie reageren als België plots een spookland wordt?

En wat met financiële sector, wat met de verzekeringsbranche? Moeten wij schrik hebben? Zou corona sommigen van ons met een geweldige kater - zelfs met een dodelijk delirium tremens - kunnen opzadelen? Nu al vragen hospitalisatieverzekeringen almaar hogere premies voor almaar minder dekking. Wat als in ons land de ziekenhuizen vol zouden liggen met geïnfecteerde burgers? Zouden maatschappijen die gespecialiseerd zijn in ziekte- en hospitalisatieverzekeringen dat overleven? Maatschappijen zoals de Deutsche Krankenversicherung, de grootste privéverzekeraar in gezondheidszorg in Europa. DKV, ben jij er nog gerust in? Een biertje kan helpen om de slaap goed te kunnen vatten.