MicroStart en Funds For Good ondersteunen micro-ondernemers tijdens de coronaviruspandemie (COVID-19)

MicroStart financiert via microkredieten (maximumbedrag van 25.000€) mensen die een bedrijf willen oprichten of ontwikkelen maar geen toegang hebben tot bankkredieten. Het wordt ondersteund door Funds For Good, een bedrijf dat strijdt tegen ongelijkheid en onzekerheid door werklozen te helpen om zich op een duurzame manier te integreren door middel van ondernemerschap.

Naast de nieuwe sociaal-economische steunmaatregelen die de regeringen tijdens de Coronaviruspandemie hebben genomen, heeft MicroStart speciale maatregelen ontwikkeld om ondernemers gedurende de hele afzonderingsperiode te ondersteunen. Zij zal haar missie voortzetten om ondernemers die geen toegang hebben tot traditionele bankkredieten te financieren via microkredieten.

Naast een uitstel van terugbetaling tot 3 maanden voor elk nieuw microkrediet, heeft microStart met de steun van Funds For Good het microkrediet "mS Express" gelanceerd. Met dit instrument, dat tot doel heeft de behoefte aan cashflow snel te financieren, kunnen ondernemers profiteren van een lening tot 2.000€, zonder waarborg, gekoppeld aan een erelening "Funds For Good" van 1.000€, zonder rente of waarborg. MicroStart verbindt zich ertoe om binnen 48 uur een beslissing te nemen, per telefoon of online.

Bovendien werd vorige week de MicroStarters Week gelanceerd, met een reeks online webinars die ondernemers zullen informeren over de oplossingen die hen in deze crisistijd ter beschikking staan, gaande van de diensten van microStart tot de steunmaatregelen van de overheid.

De teams van experts in loondienst en vrijwilligers binnen microStart worden dagelijks gemobiliseerd om ondernemers online of telefonisch te coachen. Voor elke vraag, elk verzoek om informatie, elke behoefte aan begeleiding of financiering kunt u contact opnemen met een van de adviseurs van microStart: +32 2 486 63 41 - support@microstart.be.

Maïté Bukasa, ondernemer ondersteund door microStart en Funds For Good: “Ik heb mijn eigen online winkel gecreëerd die handgemaakte kleding en accessoires uit Wax stoffen aanbiedt. Omdat de huidige omstandigheden erg 'somber' zijn, werd mij gevraagd om kleurrijke maskers te maken die nuttig maar ook vrolijker zijn. Omdat veel bezorgdiensten gesloten zijn, wijd ik me nu bijna volledig aan de productie van deze maskers voor verpleegkundigen en ziekenhuizen die er grote behoefte aan hebben. Het is essentieel om concurrentie te vervangen door solidariteit!”

Wasim Bayazid, ondernemer ondersteund door microStart en Funds For Good: “Vorig jaar heb ik mijn eigen bedrijfje uit de grond gestampt. Dit was niet mogelijk geweest zonder het vertrouwen en de opportuniteiten van microStart, de stad Kortrijk en haar inwoners. Nu er moeilijke tijden aanbreken, wil ik iets terugdoen. Ik ben begonnen met de levering van gratis sandwiches aan internationale studenten in Kortrijk die niet onmiddellijk naar hun thuisland kunnen terugkeren omwille van de gesloten grenzen. Ook zal ik de komende weken 50 sandwiches per dag leveren aan de hulpverstrekkers die zich verzamelen in het gemeentehuis van de stad Kortrijk.

Emmanuel Legras, CEO van microStart: “Micro-ondernemers, die bijna 80% van de Belgische ondernemingen vertegenwoordigen, vormen het volledige klantenbestand van microStart. Dankzij onze steun hebben ze elk hun eigen banen gecreëerd en ontwikkeld en zelfs medewerkers in dienst genomen. In deze crisisperiode is het de plicht van microStart om aan hun zijde te staan, haar diensten en aanbod aan te passen en hen te begeleiden. Het is belangrijk om op je partners te kunnen rekenen. Funds For Good zet zich opnieuw in om micro-ondernemers te steunen en iedereen in staat te stellen deze crisis te doorstaan.”

Patrick Somerhausen, co-CEO van Funds For Good: “Samen met Nicolas Crochet hebben we Funds For Good opgericht om aan te tonen dat we een businessmodel kunnen ontwikkelen waarin ethiek en sociale impact een centrale rol spelen. We gebruiken de helft van onze eigen winst om de ontwikkeling van het ondernemerschap in België te ondersteunen voor mensen zonder een vaste baan of met een sociaal positief project. Spelers in de microfinanciering zoals microStart (de belangrijkste speler in microfinanciering in België) spelen een essentiële rol om ondernemers toegang te geven tot krediet. Daarom werken we al vanaf het begin met hen samen om renteloze leningen zonder waarborg aan te bieden. In deze periode consolideren we meer dan ooit dit partnerschap met microStart om de projectleiders beter te ondersteunen.”