Persbericht: BlackRock introduceert zijn eerste impactfonds voor het bevorderen van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN

BlackRock introduceert het Global Impact Fund, een actieve strategie gericht op aandelen waar de fondsbeheerders hoge verwachtingen van hebben. Beleggers kunnen met dit nieuwe fonds wereldwijd beleggen in bedrijven die helpen bij het aanpakken van de grootste mondiale problemen. Deze impactstrategie is een van de diverse toevoegingen aan het duurzame beleggingsplatform, dat BlackRock aan het uitbreiden is om duurzaamheid de standaard bij het beleggen te maken.

Het fonds brengt impact teweeg door te beleggen in bedrijven die bijdragen aan het bevorderen van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN. De portefeuille bestaat uit bedrijven die aansluiten op de lijst van onderwerpen waar BlackRock zich met impactfondsen op wil richten. Daarop staan onderwerpen als kwaliteitsonderwijs en betaalbare huisvesting toegankelijker maken, innovaties in de gezondheidszorg stimuleren om te hepen bij de aanpak van maatschappelijke problemen zoals de huidige COVID-19-pandemie, financiële en digitale middelen uitbreiden om zo min mogelijk mensen hiervan uit te sluiten, het tegengaan van klimaatverandering, het terugdraaien van milieuvervuiling, en de toepassingen en het verbruik van water efficiënter maken.

Het fonds wordt beheerd door het pas opgerichte Active Equities Impact Investingteam, dat onder leiding staat van Eric Rice, die sinds oktober vorig jaar bij BlackRock werkt. Rice kan bogen op dertig jaar ervaring in deze sector. Zo hield hij zich de afgelopen jaren uitsluitend bezig met het ontwikkelen en beheren van impactstrategieën, en heeft hij ervaring opgedaan bij de Wereldbank als ontwikkelingseconoom en als Amerikaanse diplomaat in Rwanda.

“Eric kwam bij BlackRock met een sterke staat van dienst in het ontwikkelen van alfagerichte impactstrategieën”, zegt Rachel Lord, hoofd van EMEA bij BlackRock. “Zijn expertise zal sturend zijn bij onze activiteiten op het gebied van impactbeleggen in deze uitdagende tijd en daarna. Het is weliswaar toevallig dat het Global Impact Fund van start gaat tijdens een wereldwijde pandemie, maar het benadrukt wel de blijvende aard van het nut van beleggen in bedrijven die zich inzetten voor de goede zaak, wat steeds relevanter wordt voor de wereld van vandaag.”

Naast de impactdoelstellingen beoogt het fonds het totaalrendement op lange termijn te maximaliseren en beter te presteren dan de MSCI All Country World Index (ACWI). Om de doelstellingen van het fonds te bewerkstelligen, heeft het team strikte impactcriteria opgesteld voor de portefeuillebedrijven, waaronder:

 • Een meerderheid van de omzet of van de bedrijfsactiviteiten ondersteunt een of meerdere duurzaamheidsdoelen van de VN.
 • Het bedrijf brengt een nieuwe technologie of innovatie op de markt, of bedient een achtergestelde bevolking of is actief in een onontgonnen markt.
 • De impact moet meetbaar zijn.

  “Impactbeleggen wordt steeds aantrekkelijker doordat beleggers steeds vaker verlangen dat hun beleggingsdoelen positief bijdragen aan het realiseren van hun duurzaamheidsdoelstellingen”, zegt Eric Rice. “Dat de introductie van het fonds plaatsvindt tijdens de COVID-19-pandemie benadrukt des te meer hoe belangrijk de rol van bedrijven in de samenleving is. COVID-19 is een van de grootste maatschappelijke problemen waar de wereld nu mee wordt geconfronteerd en we zien hoe impactbeleggen van nut kan zijn bij het overwinnen van zulke wereldwijde problemen. Het ingelegde kapitaal van het fonds wordt ingezet om alfa te genereren door bijvoorbeeld te beleggen in bedrijven die zich richten op medische diagnostische instrumenten en op vaccins waarmee ze de crisis bestrijden, maar ook op systemen voor grootschalige crisismeldingen en microleningen.”

  Het team beoogt als strategie een geconcentreerde buy-and-holdportefeuille met weinig transacties en een langetermijnfocus. Door een actieve dialoog en samenwerkingen met bedrijven aan te gaan wordt de impact op de resultaten verbeterd en waarde gecreëerd op lange termijn. Het fonds luidt in USD en is beschikbaar voor beleggers in heel Europa.

  Impactbeleggingen zijn ontworpen om naast een financieel rendement ook positieve, meetbare impact te genereren. Het fonds past de IFC-principes van de Wereldbank toe om ervoor te zorgen dat impactoverwegingen tijdens de volledige duur van de beleggingscyclus worden geïntegreerd. Rapportage speelt een integrale rol in het beleggingsaanbod, waarbij klanten regelmatig updates en rapporten ontvangen over de positieve milieu- of sociale impact die fondsfondsen bereiken.

  Het impactaanbod van BlackRock voor actieve aandelen komt naast de huidige impactstrategieën op het gebied van vastrentende waarden en alternatieve activiteiten te staan. De Active Equities-groep beheert namens haar klanten USD 316 miljard* aan beleggingen en beheert al meer dan vier jaar de ESG-beleggingsstrategieën.

  Het fonds is onderdeel van BlackRocks duurzame beleggingsplatform, dat $ 107 miljard* beheert in speciale duurzame strategieën, bestaande uit ESG-resultaatgerichte, duurzame thema- en impactfondsen. Duurzame beleggingsmogelijkheden bieden klanten potentieel betere resultaten en zijn een integraal onderdeel van hoe BlackRock risico's beheert, portefeuilles samenstelt, producten ontwikkelt en met bedrijven in contact treedt.