De basis van beleggen: tips voor beginners

Momenteel is sprake van een flinke beursdip. Dit hoeft je niet af te schrikken, in tegendeel. Je kunt nu meer aandelen kopen voor het bedrag dat jij wilt investeren. Op de spaarrekening krijg je haast geen rente, waardoor de stap naar beleggen snel gezet wordt. Maar hoe pak je dit verstandig aan? Beleggen kent risico’s en je wilt je niet meteen storten op de riskantere producten als futures en turbo’s. Begin simpel met deze beleggingstips voor beginners.

Beleg alleen met geld dat je niet (direct) nodig hebt

De allerbelangrijkste regel van beleggen is dat je enkel geld investeert dat je niet op de korte termijn nodig hebt. Op de beurs kan het anders lopen met je beleggingen dan jij had gedacht of gehoopt. Wil je beleggen omdat je volgend jaar een grote reis wilt maken? Dan is het verstandiger om dit bedrag apart te zetten op een spaarrekening. Alles dat je hierna nog over hebt kun je wel beleggen voor de lange termijn.

Je wilt niet noodgedwongen je beleggingen moeten verkopen op een slecht moment omdat je het geld nodig hebt. Dit maakt het risico groter dat je geld verliest. Hou je bijna geen geld over na het betalen van de vaste lasten en het spekken van je spaarrekening? Dan kun je een extra centje verdienen met bijvoorbeeld het verkopen van spullen die je niet meer gebruikt op Marktplaats of een gokje wagen in het beste online casino om te kijken of je jouw inleg kunt vergroten.

Spreid je beleggingen

Als je al jouw geld investeert in een enkel bedrijf of product is je investering zeer risicovol. Kijk maar wat er onlangs gebeurde met de olieprijs. Om te voorkomen dat jouw kapitaal verdampt door een verkeerde beslissing spreid je jouw beleggingen. Zo verklein je jouw risico en pak je mooie prijsstijgingen mee als je jouw research goed hebt gedaan en net een goed aandeel in je pakket hebt zitten. Vind je het te ingewikkeld om zelf op zoek te gaan naar bedrijven om in te investeren? Dan kun je er ook voor kiezen om je geld te laten beleggen, bijvoorbeeld door de bank. Het rendement is vaak lager, maar je loopt ook minder risico en bent weinig tot geen tijd kwijt aan jouw beleggingen.

Let op de kosten die je maakt

Elke keer dat jij aandelen koopt of verkoopt betaal je hier een fee voor. Een paar euro op een transactie lijkt misschien weinig, maar het kan flink oplopen. Deze euro’s kun je niet investeren en je loopt dus ook toekomstig rendement op die euro’s mis. De kosten voor beleggen verschillen flink per bank of online broker. Doe dus goed je research om erachter te komen welke aanbieder voor jou de meest wenselijke tarieven heeft. Naast aan- en verkoopkosten heb je ook te maken met bewaarloon.

Beleg maandelijks een vast bedrag

De markt timen is misschien wel het moeilijkste dat er is. Veel mensen verliezen geld op de beurs omdat ze uitgaan van hun emoties en zich niet aan een vaste strategie houden. De makkelijkste strategie voor beginners is dollar cost averaging. Deze methode houdt in dat je voor een vast bedrag per maand aan aandelen koopt. Je wacht niet op het ‘juiste’ moment, maar koopt de ene keer voor een hoger bedrag en een andere keer weer voor een lager bedrag. Zo koop je uiteindelijk voor een mooi gemiddelde jouw aandelen en hoef je niet te wachten voordat je instapt.