Tijdlijn bitcoin-waarde: aanzienlijke stijgingen en sterke dalingen

De waarde van bitcoin schommelt enorm. De eerste cryptovaluta ter wereld kende het afgelopen decennium zowel aanzienlijke stijgingen als sterke dalingen. In onderstaande tijdlijn komen de belangrijkste koersschommelingen aan bod.

2009-2010

De mysterieuze bedenker van bitcoin schuilt achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Deze persoon of groep bracht de cryptomunt in 2009 op de markt. Alleen échte fanatiekelingen hadden in de beginperiode oog voor bitcoin en in 2010 was de cryptovaluta slechts een paar cent waard. Pas in mei 2010 vond de eerste officiële transactie met bitcoin plaats. De Amerikaanse Laszlo Hanyecz kocht voor 10.000 bitcoin twee pizza’s van de restaurantketen Papa John’s. Dat stond toendertijd gelijk aan ongeveer €36, terwijl de pizza’s zelf €23 kostten. Als hij deze bitcoins in zijn zak had gehouden, had hij hier op op het moment dat de cryptomunt de piekwaarde bereikte maar liefst €81,5 miljoen voor kunnen krijgen.

2011

In februari 2011 bereikte bitcoin een mijlpaal. De digitale munt stond op dat moment namelijk voor het eerst gelijk aan de Amerikaanse dollar, zoals wordt beschreven in dit artikel. Dat zorgde ervoor dat de belangstelling van beleggers enorm steeg, wat het startsein was voor een toename van zowel de aandacht als de waarde.

2017-2018

Nadat bitcoin de lijn vele jaren gestaag voortzette, brak in 2017 het piekjaar aan. De waarde van de cryptovaluta brak dat jaar record na record. Half december was de waarde van bitcoin €18.000, wat tot op heden niet meer is geëvenaard. Sterker nog, het succes was van korte duur. Binnen 24 uur na het aantikken van de recordwaarde daalde de prijs al met een derde. In 2018 zette de daling verder door: eind dat jaar werd een waarde van minder dan €300 genoteerd.

2019

Vanaf 2019 gloort er weer hoop aan de horizon. In mei werd de hoogste prijs in ruim een jaar bereikt en een maand later nam dit zelfs toe tot €13.000. Sindsdien schommelt het rond dat punt. Tegen het eind van 2019 was de cryptovaluta met 62.500 procent toegenomen ten opzichte van 2010, wat het de meest winstgevende investering van het decennium maakt.

Toekomst

Welke waardes we in de toekomst mogen noteren voor bitcoin, laat zich lastig voorspellen. De halvering van de block-beloning in mei en de dreiging van concurrenten als Libra en Ethereum hebben mogelijk invloed op de waarde van de cryptovaluta. Maar het enige wat een zekerheid lijkt, is dat de toekomst net zoveel schommelingen met zich meebrengt als het eerste decennium.