Eén op de acht Nederlandse beleggers in bezit van cryptocurrency

Beleggers en potentiële beleggers verkiezen de traditionele aandelenmarkt nog altijd boven het investeren in cryptocurrency. Toch is er ook sluimerende belangstelling: één op de acht beleggers (13%) is al in het bezit van crypto. Een groot deel is nog terughoudend, blijkt uit een onderzoek van Motivaction in opdracht van cryptobroker LiteBit onder ruim 3.000 consumenten. Die terughoudendheid is onnodig stelt LiteBit en lijkt vooral voort te komen uit een gebrek aan kennis.

Met een historisch lage spaarrente en onbetrouwbare aandelenkoersen zouden cryptocurrency, waarvan Bitcoin veruit de bekendste is, een goed alternatief kunnen zijn. En dat blijft niet onopgemerkt: 13% van de beleggers durft crypto aan en nog eens 3% overweegt in te stappen. De rest is nog terughoudend. Onderzoek in opdracht van de Rotterdamse cryptobroker LiteBit laat een traditioneel beeld zien: 80% van de beleggers belegt op dit moment in aandelen en ruim 30% in obligaties.

Van de Nederlanders die niet beleggen zou 5% hun geld in crypto beleggen, tegenover 23% in aandelen en 22% in vastgoed. Van alle 3.099 ondervraagden is een kwart (24%) geïnteresseerd in beleggen. Een derde houdt zich daadwerkelijk bezig met beleggen óf deed dit in het verleden en 64% van de consumenten heeft nog nooit belegd.

Op zoek naar alternatieven

De belangrijkste redenen die beleggers nog weerhouden van de aanschaf van crypto, zijn een gebrek aan vertrouwen (65%) en bekendheid (38%). Crypto wordt vaak gezien als eng of moeilijk, stelt LiteBit, en dat komt vooral door het gebrek aan kennis. “Toch is de huidige crisis een logisch moment voor beleggers om zich in alternatieven te verdiepen. En eens met crypto te experimenteren”, denkt Olivier van Duijn, CEO van LiteBit.