Stap voor stap een succesvol beleggingsplan opstellen

Ongeacht of je nu zelf gaat beleggen of de beste vermogensbeheerder wil inschakelen: je hebt altijd een beleggingsplan nodig. Zo weet jij of de vermogensbeheerder welke doelstellingen moeten worden behaald, welke risico's daarbij mogen worden genomen en op welke termijn er kan worden belegd. Finner, een Nederlands vergelijkings- en adviesplatform, heeft hiervoor een handig stappenplan opgesteld.

Doelstellingen

In de eerste plaats is het noodzakelijk om specifieke doelstellingen vast te leggen. Dit is logisch, want beleggen is een middel en geen doel op zich. Het doel zal bepalend zijn voor de verdere beleggingsstrategie. Een doelstelling kan bijvoorbeeld de aanschaf van een woning binnen vijf jaar zijn, maar ook op de 50ste verjaardag stoppen met werken of de aanschaf van een studentenflat voor wanneer je zoon achttien jaar is.

Beleggingstermijn

Het is al meteen duidelijk dat het doel ook de beleggingstermijn zal bepalen. Soms is dat heel duidelijk. Wanneer je kind geboren is en je wil beleggen voor zijn studies, is je beleggingstermijn achttien jaar. Misschien doet je kind er wel een jaartje langer over, maar achttien jaar is alvast een passende termijn. We spreken in dit geval over een zeer lange termijn en dit leent zich uitstekend voor beleggen. Wanneer je binnen vijf jaar een huis wil kopen, spreken we over beleggen op middellange termijn. Beleggen kan dan een geschikte strategie zijn, maar het is belangrijk om voldoende kritisch te zijn. De risico's zijn hier namelijk groter omdat je sterker onderhevig bent aan de koerswijzigingen op korte termijn.

Te investeren bedrag

Ten derde moet je bepalen hoeveel je wil beleggen. Soms komt er ineens een groot bedrag vrij, bijvoorbeeld door een erfenis. Dit bedrag kan je dan ineens beleggen of je kan het splitsen in verschillende potjes met eigen doelstellingen en termijnen. Als je niet meteen een groot bedrag voorhanden hebt, zal je tussentijds geld moeten vrijmaken. Vanuit defensief oogpunt heeft dit voordelen omdat je dan ook bij koersdalingen inkoopt. Je zal dan wel moeten bepalen welk bedrag je periodiek kan beleggen. Houd daarbij ook rekening met een buffer voor onverwachte uitgaven.

Te nemen risico's

Er bestaan verschillende strategieën die je kan hanteren en die in de praktijk aan specifieke beleggingsprofielen worden verbonden. De te nemen risico's staan daarbij centraal. Bij een eerder defensieve beleggingsstrategie beleg je voornamelijk in minder risicovolle effecten zoals obligaties. Hierdoor beperk je de kansen op verlies, maar ook je kansen op grote rendementen nemen af. De bandbreedte tussen een goed en een slecht scenario zal met andere woorden kleiner worden. Bij een dynamische beleggingsstrategie geldt het omgekeerde.

Het is aan jou om te bepalen hoeveel risico je wil lopen. Over het algemeen is beleggen op korte termijn sowieso al risicovoller dan beleggen op lange termijn. Net daarom is het bij beleggingstermijnen van minder dan vijf jaar, en al helemaal bij termijnen van minder dan drie jaar, niet aangewezen om te beleggen. Vanaf een termijn van vijf jaar is beleggen een goed idee, maar wees wel kritisch en let op met de risico's.

Aanpassen en bijsturen

Ten slotte zal je je beleggingsplan moeten evalueren. Grote winsten op korte termijn verwachten en daarbij weinig risico nemen, zal namelijk niet lukken. Er bestaan verschillende tools om na te gaan hoe realistisch je plan is en waarmee je even het een en ander kan simuleren. Eventueel kan je ook altijd bijsturen, bijvoorbeeld door periodiek wat extra te beleggen of door toch wat meer risico in je beleggingsplan te introduceren.