De coronapandemie heeft sommige sectoren rake klappen verkocht, maar andere sectoren deden het dan weer opmerkelijk goed. Het openbaar vervoer had het bijvoorbeeld moeilijk omdat overvolle treinen en bussen niet meer tot de orde van de dag behoorden. De fiets was dan weer terug van nooit echt helemaal weggeweest. En dat hebben ook fietsenhandelaren en -producenten gemerkt.
Deze tendens is niet alleen in België op te merken. De wereldwijde sectoromzet nam in 2020 namelijk met meer dan 200% toe, met een absolute piek in de eerste helft van het jaar. Neem bijvoorbeeld de Nederlandse e-bikefabrikant VanMoof: zij verkochten in de eerste vier maanden van 2020 meer fietsen dan in 2018 en 2019 samen. In totaal hebben alle VanMoof-eigenaars vorig jaar bijna 12 miljoen kilometer afgelegd, wat in een CO2-besparing van ruim 1.346 ton resulteert. Navraag leert dat ze ook bij Bikester, bekend van de webshop www.bikester.be, een duidelijke stijging in de fietsverkoop hebben opgemerkt. Dat er vorig jaar vooral online fietsen werden gekocht, hoeft niet te verbazen. Met de vele lockdowns waren fietsenwinkels namelijk langdurig gesloten, terwijl webshops als Bikester overuren draaiden.
Hoewel de markt voor (elektrische) fietsen door de coronapandemie in een stroomversnelling is geraakt, moet het gezegd worden dat de markt al langer een groeiende tendens kende. Het belang van de auto in de mobiliteitsmix is al jaren tanende. Vooral de opkomst van elektrische fietsen is opmerkelijk. Er wordt zelfs verwacht dat deze markt de komende jaren meer dan 46 miljard dollar zal vertegenwoordigen. Europese wielerbonden voorspellen dan weer dat Europeanen tegen 2030 tot 10 miljoen extra fietsen per jaar zullen kopen. Ze verwachten tevens dat de verkoop van e-bikes van nu 3,7 miljoen verkochte fietsen per jaar zal stijgen naar 17 miljoen verkochte fietsen per jaar tegen 2030. In 2020 was er al sprake van een stijging van 23% ten opzichte van 2019.
Stuwende factoren zijn onder meer de strengere normen die aan auto's worden gesteld, waardoor hun prijskaartje steeds hoger komt te liggen. Daarnaast spelen nieuwe stedelijke ontwikkelingen, waarbij de fiets opnieuw de ruimte krijgt, ook een belangrijke rol. Bovendien mag de rol van de werkgever niet worden onderschat: het aantal via het werk geleasede fietsen is in 2020 verdubbeld ten opzichte van 2018.
Ook het gebruik van deelfietsen staat overigens definitief voor een doorbraak. Waar in 2018 nog maar 2% van de Vlamingen het deelfietssysteem gebruikte, is dit in 2020 naar 9% gestegen. Vooral in stedelijke regio's is de stijging opmerkelijk. Dit alles blijkt uit een bevraging van Fietsberaad Vlaanderen.
In 2013 al tipte Sam Hollanders, uitgever van het beleggingsblad Beursloper, Accell Group. Accell Group is een Nederlandse fietsenfabrikant met topmerken als Batavus en Raleigh. Toen schommelde het aandeel nog rond de 13 euro, terwijl het intussen de grens van 30 euro heeft overschreden en op weg is naar 35 euro. Ook Laurence De Munter, portfoliomanager bij Stevens & De Munter, gaf begin deze maand aan in te zetten op Accell. Het is in elk geval een aandeel om de komende tijd in de gaten te houden.