Brussel krijgt er 119 nieuwe studentenkamers op toplocatie bij

P>Vandaag start projectontwikkelaar Unibricks met de bouw van UNEST Erasmus, 119 koten met alle voorzieningen waar studenten vandaag op rekenen (en meer), op een toplocatie in Brussel. “We trekken volop de kaart van de hoofdstad. Brussel is de grootste studentenstad van het land, maar kampt met een enorm tekort aan kwalitatieve studentenhuisvesting. Unibricks wil tegen 2025 zeker 500 extra koten bouwen, waar ecologie en levenskwaliteit centraal staan”, zegt Sander Vermeulen, COO van Unibricks.

Unest bouw

Jaar na jaar neemt het aantal studenten in het Belgisch hoger onderwijs toe. In Brussel zijn er dat vandaag 110.000. Toch is er nu al een tekort van ruim 9.000 kwalitatieve koten. Daarom kiest Unibricks om projecten in de hoofdstad bij te bouwen.

Toplocatie van de toekomst

“We kiezen resoluut voor de Brusselse Kanaalzone. Dat deel van de hoofdstad is in volle ontwikkeling. Het zal niet meer lang duren vooral deze buurt een echte AAA-locatie zal zijn, bruisend, internationaal, met veel ruimte voor creativiteit, ideaal voor studenten. Maar belangrijker: deze locatie ligt op wandelafstand van het station Brussel-Zuid, en met de campussen van 10 hogescholen en universiteiten binnen een straal van 3km”, zegt Vermeulen.

De hybride vorm van les volgen, deels op de campus, deels zelfstandig online, maakt dat studenten een kot willen dat niet alleen is uitgerust met sterke WIFI, ze willen ook een ruimte die groot genoeg is en die voldoende privacy biedt. In die zin zorgde de COVID-19-pandemie alleen maar voor een grotere vraag naar kwaliteitsvolle studentenhuisvesting.

De 119 koten worden niet alleen uitgerust met het comfort van een hedendaagse studentenkamer. Studenten zijn vandaag ook erg veeleisend op vlak van kwaliteit en veiligheid. UNEST Erasmus gaat zelfs een stapje verder. Het complex wordt een echte ‘community’ waar een veilige omgeving en een gezonde levensstijl vooropstaan, met een mooie binnentuin, een private dining room om samen met (of in) je bubbel te eten, een volledig ingerichte fitnessruimte, een gemeenschappelijke wasruimte en een studentencoach die voor de nodige begeleiding zorgt.

Er zijn verschillende types van kamers. Een ‘basiskot’ is 25m2 groot, met eigen sanitair, een kitchenette, een grote raampartij en voldoende plaats voor een groot bed en een bureau. Daarnaast zijn er ook grotere kamers, tweepersoonskamers en aangepaste kamers voor personen met een fysieke beperking.

“UNEST Erasmus is ons eerste studentencomplex. De werken zullen in de loop van het academiejaar 2022-2023 klaar zijn. Tegen 2025 willen we ons aanbod uitbreiden naar 500 studentenkamers in Brussel”, aldus Vermeulen.

Vastgoed belgie

Investeringsvastgoed

Studentenvastgoed is in Brussel een interessante investering. Ruim de helft van de studenten die in de hoofdstad les volgen, zit er ook op kot. Het tekort aan kwalitatieve koten speelt dus zeker in de kaart van wie hierin wil investeren. Vandaag bedraagt de gemiddelde huurprijs voor een kamer met eigen douche en kitchenette 560 euro. Bovendien biedt Unibricks de investeerders de mogelijkheid om gebruik te maken van de verhuurservice, die het onderhoud, de zoektocht naar en administratie van (nieuwe) studenten voor zijn rekening neemt.

Unibricks heeft in de Kanaalzone nog 2 andere investeringsprojecten. Waterfront 35 is een sociaal huisvestingsproject met 43 appartementen. Het Brussels Sociaal Verhuurkantoor huurt de appartementen van de particuliere investeerders, om ze daarna verder te verhuren aan de uiteindelijke huurder. Zo is de investeerder verzekerd van gewaarborgde huurinkomsten voor een periode van 25 jaar. Recent kocht de projectontwikkelaar nog een nieuw stuk grond waar een project moet komen dat vergelijkbaar is met Waterfront 35.

“We geloven sterk in het gigantische ontwikkelingspotentieel van de hoofdstad en met name van de Kanaalzone. Die ondergaat een complete metamorfose en wordt helemaal opgewaardeerd. Het Brussels Gewest kiest er voor een mix van stedelijke functies, met de focus op onderwijs en wonen. Dat maakt van deze buurt voor Unibricks de ideale locatie”, besluit Sander Vermeulen.